Batat je sorta krompira, koja za razliku od "običnog" sadrži znatno više hranjivih materija i vitamina. On telu obezbeđuje veliko količinu energije. Sladak ukus ima zbog jednostavnih šećera, a uz to sadrži znatnu količinu fitohemikalija, beta-karotena, vitamina C, B1, B2 i E kao i mineralnih jedinjenja, zbog čega se smatra funkcionalnom hranom.
Zbog bogatog sastava, pozitivno deluje na ceo organizam. Može da pomogne u regulaciji šećera u krvi, čuva zdravlje jetre, a uz to deluju i kao antioksidans, pa štiti telo od slobodnih radikala i štetnih spoljašnjih faktora.
Konzumirajući batat obezbeđujemo organizmu dovoljnu količinu vlakana, a to pozitivno utiče na probavu i ceo digestivni trakt.
Batat stručnjaci smatraju idealnom od korisnijih namirnica za dijabetičare. Ove tvrdnje su potkrepljene i brojnim studijama koje su dokazale da batat može da reguliše nivo šećera u krvi.
Slatki krompir može da se priprema na razne načine
Oduševiće vas ukus prženog, pečenog i kuvanog, a možemo ga dodati varivima i supama. Kao prilog dobro ide uz junetinu.
Najbolje ga je kuvati na pari. Tako ćete sačuvati aromu i pun ukus.