Obavezno pročitajte

Znaci hronične upale koje mogu dovesti do ozbiljnih bolesti: Ovo su 4 osnovna simptoma zapaljenja u organizmu!

Znaci hronične upale često su previše suptilni, a ponekad se čine uobičajenim osobama koje i ne sumnjaju da zapaljenski proces tinja u njihovom organizmu.

Saveti stručnjaka
Autor:
Znaci hronične upale koje mogu dovesti do ozbiljnih bolesti: Ovo su 4 osnovna simptoma zapaljenja u organizmu!
Foto: Profimedia

Upala je urođeni imunološki odgovor na štetne stimuluse poput patogena koji uzrokuju bolesti, oštećenih ćelija i toksina iz okoline. U prisustvu bilo kojeg od ovih stimulusa, imuni sistem pokreće inflamatorni (upalni) odgovor kako bi pomogao telu da eliminiše pretnje i započne proces zarastanja.

Međutim, upala takođe može biti štetna ako traje duže vreme. To se može dogoditi iz nekoliko razloga, kao što su loša ishrana i nedostatak vežbanja. Ako se ne zaustavi, uporna upala može dovesti do nekoliko hroničnih bolesti, kao što su bolesti srca, dijabetes i rak.

Uobičajeni znaci hronične upale

Razumevanje uporne ili hronične upale je prvi korak u lečenju i sprečavanju da nam ona nanese nepopravljivu štetu. Ali znaci hronične upale često su previše suptilni da bi se primetili, a ponekad se čak i čine „normalnim“ za osobe koje ne sumnjaju da su prisutni u organizmu.

Prema tome, što ranije prepoznavanje ovih znakova može biti presudno za sprečavanje ozbiljnih zdravstvenih stanja izazvanih hroničnim upalom. Ovi znaci (simptomi) su:

  • Neravnoteža štitne žlezde

Hronično zapaljenje može izazvati hipotireozu ili nedovoljno aktivnu štitnu žlezdu. To se odnosi na stanje u kojem štitna žlezda nije u stanju da proizvede dovoljno ključnih hormona.

Ako se hipotireoza ne leči, može uticati na metabolizam pojedinca, izazvati umor i pokrenuti depresiju. Jedan signalni znak neravnotežne ili nefunkcionalne štitne žlezde je proređivanje kose ili nagli gubitak kose.

  • Nekvalitetan san

Hronično zapaljenje može prouzrokovati poremećaj spavanja i dovesti do nedostatka sna.

Kada vam nedostaje sna, postaje teže ublažiti upale i navesti telo na izlečenje. Ovo stvara začarani krug upale i loš kvalitet spavanja, što zajedno negativno utiče na celokupno zdravlje.

  • Visok nivo stresa

Česta izloženost stresorima (okidačima stresa) dovodi do viših nivoa kortizola, hormona stresa u telu. Stres takođe dovodi telo u njegov osnovni režim borbe.

Ako je telo u stalnom stresnom stanju i nivo kortizola je sve vreme visok, vremenom se efikasnost kortizola da reguliše zapaljenski odgovor imunog sistema znatno smanjuje.

Jednostavno rečeno, produženi stres „podučava“ telo da reaguje na stres upalom. Jednom kada se telo navikne na ovaj odgovor, zapaljenje počinje da ćelijama nanosi veliku štetu.

  • Netolerancija na hranu

Netolerancija na hranu takođe može ukazivati na nivo stresa i upale. Ona posreduje imuni sistem, tako da konzumiranje određene namirnice na koju ste osetljivi može izazvati upalni odgovor.

Određena hrana, posebno ona nezdrava, takođe je poznata po tome što pokreće oslobađanje hemijskih poruka nazvanih citokini koji podstiču upalu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs