REŠITE GA SE TRAJNO i na ispravan način!

Ovo je jedini način za trajne rezultate: Ovo treba da radite kako biste se rešili celulita trajno i bez jo-jo efekta!

Uporna i neprivlačna „narandžina kora“ noćna je mora svake žene, a tržište nudi bezbroj lakih i brzih rešenja za nju. Međutim, većina ne pruža dugotrajan efekat. Saznajte šta je potrebno da uradite kako bi celulit zauvek nestao bez povratka iz vašeg života.

Saveti stručnjaka
Autor:
Foto: Profimedia

Celulit nastaje usled disbalansa hormona kada dolazi do nakupljanja masti i zadržavanja vode u potkožnim ćelijama. Tada dolazi do promena u masnom i vezivnom tkivu koje dovode do taloženja toksina koje krvotok ne može da eliminiše. Ovaj proces se na koži ispoljava kao celulit, tj. kao grudvice i čvorici koji na površini kože stvaraju nepravilnosti koje izgledom podsećaju na pomorandžinu koru.

 

Ovo nije klasična bolest koja se leči kod doktora, već je reč o estestkom defektu koji uglavnom stvara neprijatan osećaj i vizuelno nezadovoljstvo izgledom tela.

 

Celulit se obično javlja na butinama, listovima, stomaku, zadnjici i bokovima, ali se može javiti i na nadlakticama i vratu, mada ređe. Često se sa celulitom mogu pojaiti i strije, i to uglavnom kada je reč o naglom povećanju kilograma ili mršavljenju, kao na primer kod trudnoće.

 

Koliko ishrana utiče na pojavu celuita?

 

Loš izbor hrane je u velikoj meri zaslužan za gomilanje masnih naslaga i pojavu celulita. Zbog toga je požejno da izbegavate sve što se smatra "lošom", odnosno nezdravom hranom. Tu spadaju: alkoholna igazirana pića, previše kafa, transmasti, slatkiši i šećer, previše slana i začinjenja jela, peciva, proizvodi od belog brašna, masna hrana i prženo meso. Drugim rečima, sve što goji dovodi do pojave celulita.

 

Što se tiče posebih režima ishrane, dostupne su brojne anticelulit dijete, ali znajte da držanje dijete od 7, 10 pa čak i mesec dana neće dugoročno dati povoljne rezultate. Potrebno promeniti način ishrane iz korena i voditi zdrav način života.

 

Dakle, vama nikakva dijeta za 7 dana neće otkloniti celulit niti pomoći ukoliko ne korigujete celokupnu ishranu. Već smo naveli koja je to hrana koju treba izbegavati, a sada ćemo da vas upoznamo sa namirnicama koje će Vam pomoći u borbi protiv celulita:

 

Obična voda

 

Voda je napitak zlata vredan koji je svima dostupan. Ona hidrira kožu, pomaže u izbacivanju toksina iz tela i ubrzava metabolizam. Pijte namanje 8 čaša vode dnevno, a ako ste fizički dosta aktivni – bar 10.

 

Čajevi

 

Svi čajevi su dobrodošli, a posebno zeleni čaj koji je neprikosnoven jer deluje kao antioksidant i pomaže u regulisanju probave.

 

Seme lana

 

Grickajte lanene pločice ili konzumirajte seme od lana uz doručak. Omega masne kiseline koje se nalaze u njemu će podstaći veću proizvodnju kolagena što će učiniti Vašu kožu jačom i otpornijom.

 

Losos

 

Rečeno je da izbegavate transmasti, ali zdrave masti morate unositi zbog celokupnog zdravlja vašeg organizma. Najbolji primer zdrave masti su masne ribe, a posebno se izdvaja losos koji sadrži pregršt korisnih nutrijenata.

 

Ljute papričice, čili i feferoni

 

će značajno ubrzati metabolizam i pomoći u izbacivanju otrova iz organizma, pa ako volite ljuto ovo može biti sjajna vest za Vas.

 

Integralne žitarice

 

su nezaobilazne u ishrani jer su hranljive, zdrave i držaće vas dugo sitim.

  • Vežbajte svakog dana

 

Celulita se nećete rešiti ako u to ne uložite i fizički napor. Dakle, potrebno je da vežbate što više, jer je vežbanje najdelotvorniji način da se rešite napasti zvane celulit. Birajte vežbe koje poboljšavaju cirkulaciju i ubrzavaju metabolizam.

 

Izdvojili smo par vežbi koje možete srprovoditi svakodnevo, a koje će dati sjajan efekat:

 

Čučnjevi

 

Preporuka je da se za otklanjanje celulita ne rade klasični čučnjevi već oni u iskoraku ili polučučnjevi. Čučnjevi u iskoraku se izvode tako sto ispruzite jednu nogu napred, uvučete stomak i ruke stavite na kukove. Zatim zadnju nogu savijate u kolenu i spustate se u čučanj. Leđa moraju ostati prava prilikom izvođena, a fokusirajte se na zadnjicu. Nakon što uradite jedan čučanj, zamenite noge i uradite ponovo isto. Ponavljajte vežbu zamenjujući noge naizmenično. Možete početi sa oko 10 puta.

 

Vožnja bicikla na podu

 

Lezite na pod na leđa i stavite ruke pored tela. Savijte noge u kolenima i radite pokrete kao pri vožnji bicikla. Ova vežba je izuzetno efikasna, a pored toga što je dobra za smanjenje celulita, odlična je i za topljenje sala.

 

Vodoravno planinarenje

 

Odlična vežba ne samo za otklanjanje celulita već i za celo telo. Oslonite se na ruke i počnite da trčite u mestu savijajući naizmenično kolena. Radite onoliko koliko vam vaša forma dozvoli.

 

Masaže izuzetno pomažu

 

Ukoliko želite da se rešite celulita nemojte zaboraviti na masaže. Poželjno je da ih sprovodite sa suvim peškirom ili frotirskom rukavicom. Ako Vam u toku masaže koža pocrveni – ne brinite se, to znači da ona funkcioniše, odnosno da krv dolazi u ugrožene regije tela i eliminiše toksine zaslužne za pojavu celulita.

 

Iako su danas dostupne brojne anticelulit masaže u raznim salonima, znajte da one nisu ni malo jeftine i pristupačne. Ukoliko Vam budžet ne dozvoljava da odete na jednu ovakvu masažu, ne brinite jer postoji niz masaža koje možete sprovesti kod kuće sami ili uz pomoć prijatelja.

 

Primer za to je masaža štipanjem koja je veoma jednostavna. Dovoljno je da štipate područja zahvaćena celulitom, uključujući kukove i stomak. Time ćete povećati cirkulaciju krvi koja će pomoći u borbi protiv celulita.

 

Sami možete izvezti i masiranje tzv. tehnikom gnječenja. Sve što je potrebno jeste da stavite malo kreme ili mleka za telo na šake i njjima gnječite mesta zahvaćena celulitom. Na ovaj način između ostalog pomažete telu da razloži masne naslage.

 

(Stil.kurir.rs/Superdijeta)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs