OPASAN PO ZDRAVLJE?!

Zaobiđite ga u širokom luku: Ovaj sveprisutan metal može biti veoma opasan po zdravlje!

Nalazi se u sastavu mnogih stvari koje svakodnevno upotrebljavamo

Saveti stručnjaka
Autor:
Zaobiđite ga u širokom luku: Ovaj sveprisutan metal može biti veoma opasan po zdravlje!
Foto: Profimedia

Aluminijum spada u grupu metala, a njegove legure se koriste za proizvodnju brojnih stvari koje imaju široku upotrebu. Neke od njih koristimo svakodnevno i u svojim domovima.

U zavisnosti od podneblja, aluminijum se može naći prvenstveno u namirnicama biljnog porekla.

Kontaminacija životne sredine aluminijumom je najčešća iz zemljišta (kao proizvod erozije tla), industrijske prašine, preko otpadnih voda, iz industrije elektroprovodnika, raznih legura i slično.

Aluminijum se ne može stvoriti u organizmu, već se u organizam može uneti putem hrane, vode i preko dodira sa namirnicama koje unosimo u organizam, pri čemu se njegove soli ne resorbuju, već se talože u organizmu.

Ovaj metal prisutan je i u nekim vrstama dezodoranasa i drugih stredstava za ličnu higijenu, aluminijumskoj foliji koju koristimo u kuhinji, a otkriveno je da je mleko za bebe pakovano u ovu foliju sadrži 10 puta više aluminijuma od dozvoljene količine. To važi i za sve namirnice čije je pakovanje poreklom od aluminijuma.

Upravo zbog prisutnosti u svakodnevnom životu čoveka i zbog potencijalnog rizika po zdravlje, upotreba aluminijuma je odavno je pod budnim okom naučnika i istažuje se njegov uticaj i rizici po zdravlje ljudi.

Jedan od sastojaka koji imaju loše posledice po naše zdravlje su i aliminijumske soli. Ovaj sastojak najzi se u najvećem broju dezodoranasa, jer njegov učinak smanjuje ličenje znojnih žlezda, tako što zatvara pore i fizički onemogućava da znoj izađe iz tela. Na taj način znojne izulučevine, koje su pune toksina, ostaju zarobljene unutar organizma, a neutrališe se samo neprijatan miris.

Koliko je aluminijum štetan za zdravlje pokazala je jedna studija iz 2005. godine u magazinu Journal of Inorganic Biochemistry, koja je dovela u vezu aluminijum s nastankomraka dojke. Još nekoliko sličnih naučnih studija došlo je do sličnih rezultata, ali do sada nije zvanično potvrđena veza između aluminijuma i korišćenja proizvoda za ishranu i ličnu higijenu koji sadrže aluminijum i nastanka raka dojke, pa se ova oblast i dalje konstantno istražuje.

Kao još jedna zdravstvena opasnost od aluminijuma pokazalo se kontinuirano nakupljanje aluminijuma u organizmu, što može povećati rizik od demencije i encefalopatije sa sindromom demencije, tvrde naučnici sa univerziteta u Bostonu.

Prema rečima stručnjaka, da biste bili sasvim sigurni, najbolje bi bilo da iz upotrebe izbacite namirnice koje su pakovane u ambalažu koja sadrži aluminijum, da aluminijumsku foliju za pakovanje hrane zamenite plastičnom, a sredstva za higijenu, kao na primer dezodorans, odaberete iz linije koja u sebi ne sadrži aluminijum, paraben ili alkohol, jer ono što jeste zvanično dokazano – jeste da je koža pazuha veoma osetljiva, da ne trpi jaku hemiju koja može dovesti do iritacija, a stručnajci preporučuju da minimum šest do 12 sati posle brijanja ove regije ne nanosite dezodorans, već da zamenite bejbi puderom, koji će imati isti efekat – zaustaviće znojenje i neprijatne mirise, a umirićeiritiranu kožu posle brijanja.

(Stil.kurir.rs).

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs