PO PREPORUCI LEKARA

Smanjuju nadutost, ubrzavaju metabolizam: Ovi čajevi su spas za stomačne probleme!

Ovi čajevi će vas osloboditi svih tegoba

Fitnes & Nutricija
Autor:
Smanjuju nadutost, ubrzavaju metabolizam: Ovi čajevi su spas za stomačne probleme!
Foto: Shuterstock

Sve je više ljudi koji pate od stomačnih problema. Usporen rad digestivnog trakta, opstipacija i loš metabolizam muči svaku treću osobu. Lekari kao rešenje preporučuju redovnu upotrebu ova 3 čaja.

Oni povoljno deluju na organe za varenje, smiruju želudac i otklanjaju nadutost.

Čaj od sene

Sena je tropska biljka koja se obično koristi zbog svojih laksativnih svojstava. Aktivni sastojci njenih listova deluju na splet u našim crevima, a delujući na njega, listovi sene, pokreću njihov rad i deluju kao laksativ.

Čaj od sene podstiče kontrakciju creva, a time i probavu. Osim zrelih i osušenih listova, kao laksativ se može koristiti i plod sene. Sam plod sadrži manje aktivnih sastojaka i ima blaža dejstva.

Za probleme opstipacije sena je već dugo u upotrebi, ali se pri korišćenju moraju poštovati uputstva, nikao se ne sme se prekoračiti dnevna doza i namenjena je za kratkotrajno korišćenje, jer može da izazove bolove u stomaku i oštetiti crevnu floru.

Čaj od komorača

Ukoliko osećate zatvor, nadutost ili imate iziritiran želudac, čaj od komorača je najbolji način za poboljšanje varenja. On deluje tako što esencijalno ulje u njemu ima visoku koncentraciju estrogena i tako opušta crevne mišiće i pospešuje grčeve i podrigivanje. Čaj od komorača takođe deluje i na simptome iritabilnog creva, poput nadutosti, grčeva, nadimanja ili dijareje. Veoma je efikasan u smanjenju nivoa kiselina u gastrointestinalnom traktu pa se odlično može suprotstaviti bakterijama prisutnim u crevima.

Zeleni čaj

Zeleni čaj ima puno antioksidanata i zbog visoke koncentracije katehina u sebi može da ubije bakterije Helikobakter pilori, koje uzrokuju čir želuca. Zeleni čaj uništava sve loše bakterije, a pritome ne uništavajući one dobre koje su odgovorne za pravilan rad creva.

Konzumiranje ovog čaja je najbezbedniji način lečenja infekcija izazvanih bakterijama.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs