STRUČNJACI IMAJU REČ

Brojanje kalorija NE utiče na gubljenje kilograma: Evo 5 razloga zašto!

Eksperti objašnjavaju 5 razloga zbog kojih brojanje kalorije ne utiču na gubitak težine

Saveti stručnjaka
Autor:
Brojanje kalorija NE utiče na gubljenje kilograma: Evo 5 razloga zašto!
Foto: Profimedia

Brojanje kalorija se dugo smatra jednim od glavnih faktora za smanjenje težine. Da bismo razumeli tu premisu, moramo razumeti koje su kalorije u pitanju i kakav efekat imaju na našu težinu. Kalorije su merna jedinica za energiju dobijenu kada se hrana razlaže u energiju za naša tela. Tehnička reč bi bila kilokalorije.

Generalno, smatra se da je 3.500 kalorija jednako kilogramu težine.

Naša tela dobijaju određene količine kalorijske energije iz različitih tipova hrane:

  • 4 kalorije iz ugljenih hidrata
  • 4 kalorije iz proteina
  • 9 kalorija iz masti i
  • 7 kalorija iz alkohola

Koliko je kalorija potrebno čoveku?

Da biste znali koliko kalorija treba da izbacite iz ishrane, morate znati koliko vam kalorija zaista treba. Ovo se određuje bazalnom brzinom metabolizma. Postoji samo jedan test koji se može testirati, nazvan indirektna kalorimetrija, pa čak i to nije tačno.

Ne znate koliko kalorija vaše telo dobija iz hrane

Količina vlakana i proteina i vaših bakterija u crevima menjaju količinu kalorija koja se dobija iz hrane. Svaka hrana se razlaže na drugačiji način, a neka se uopšte ne procesuira u metabolizmu.

Broj kalorija na pakovanju namirnica najčešće nije tačan

FDA dozvoljava 20% odstupanja u tačnosti. Dodajte činjenicu da količina koju jedete obično nije veličina porcije i obično ne merite količinu koju ste pojeli.

Brojanje kalorija ignoriše vaše signale za glad

Ako jedete samo kalorije za koje smatrate da su vam potrebne, ali se i dalje osećate gladnim, vaše telo pokušava da vam nešto kaže sa razlogom.

Vežbanje sagoreva kaloriju po kaloriju

Kada nam je rečeno da brojimo kalorije, takođe verujemo da ako jedemo više kalorija, možemo ih sagoreti vežbanjem. To je donekle istina. Da, za vreme vežbanja ćete sagorevati kalorije, ali to ne može da se izjednači sa iznosom kalorija kojim prekoračujete dnevni unos.

Problem sa brojanjem kalorija

Problem sa brojanjem kalorija je to što se ne uzima u obzir odakle dolaze kalorije i kako se svaka od njih koristi. U 2014. godini, jedna studija je izjavila da je "od ključne važnosti ta količina kalorija" prilikom izračunavanja da li vaše telo odlučuje da ih čuva kao masti, da ih koristi kao energiju, ili da ih primeni na nekom drugom mestu u telu.

Na primer, razmislite o nutritivnoj razlici između činije zobenih pahuljica i pregršt čipsa. Zobena kaša sadrži vlakna, vitamine i minerale koje telo razlaže i šalje potrebnim organima u telu.

Stil.kurir.rs

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs