lekoviti čajevi

Čudotvorna moć: Ovi čajevi jačaju organizam, čuvaju srce i tope masne naslage!

Čajevi su prava riznica zdravlja, a najjači među njima je zeleni koji koji je bogat antioksidansima i polifenolom

Nutricija
Autor:
Foto: Shutterstock

Kod nas se svaka biljka stavljena u vruću vodu smatra čajem, ali pravi je samo onaj koji dolazi od biljke cammelie sinensis.

 

Najpoznatiji je zeleni, koji kao podvrstu ima beli i žuti. Ovaj moćni trio smatra se najzdravijim čajevima na svetu. Čajevi skrivaju pravu riznicu zdravlja u samo jednoj šoljici moćnog napitka. Oni čiste telo, drže nas budnima, štite srce i mozak, te uništavaju ono loše. Najjači među čajevima je zeleni i trebalo bi ga svakodnevno ispijati za najbolji učinak.

 

"Zeleni (beli i žuti) su najlekovitiji čajevi jer imaju najviše polifenola i antioksidansa u sebi. Jako je dobar za čišćenje organizma, mršavljenje i koncentraciju", priča stručnjak Tanja Španiček.

 

Slaže se i nutricionista Sandra Marić Bulat,te ističe prednosti zelenog čaja:


"On dokazano povećava psihofizičku energiju, za što su najviše odgovorni polifenoli, a to znači da ima energetsku funkciju nezavisno od količine kofeina", kaže nutricionista i dodaje da, osim što daje energiju, čisti telo od toksina i sprečava neugodan miris znoja.

 
Šest namirnica za bolje pamćenje: Zeleni čaj nije jedini!

foto: Shutterstock

Među saveznicima organizma je i crni čaj, iako je često nepravedno zapostavljen zbog intenzivnog ukusa i mirisa.

 

Istraživanja pokazuju da redovno ispijanje ovoga čaja sprečava razvoj koronarnih bolesti, a zbog obilja flavonoida i antioksidansa povećava rastezljivost krvnih sudova.

 

U šoljici od 200 ml crnog čaja ima oko 40 mg kofeina. U upoređenju s kafom ima ga manje, ali se otpušta sporije pa mu je učinak duži.

 

Upravo taj alkaloid stimulativno deluje na organizam sportiste, širi krvne sudove, poboljšava rad srca, poveća kapacitet pluća. Sportisti bi trebalo da ga koristite ciklički, ali pažljivo i planirano jer deluje i kao jak diuretik.

 

"Poželjno bi bilo piti oko litre pre treninga jer bi se tako više sagorele masti, dok bi glikogen, glukoza i aminokiseline ostale pošteđene",  otkriva Marić Bulat.

 

4 napitka koja štite srce: Crni čaj sprečava moždani udar, sok od nara smanjuje holesterol

foto: Shutterstock

Tanja Španiček ga preporučuje svima koji žele bolje da se koncentrišu ili poboljšaju pamćenje.


"Jako je dobar za rastezljivost krvnih sudova, koncentraciju i budnost. On polako podiže jer se postupno razvija u organizmu tako da je stvarno dobar za učenje i bilo kakvu koncentraciju", kaže Španiček i dodaje:

 

"U abecedi moćnih čajeva ne treba izostaviti ni oolong čajeve.To su polufermentirani čajevi, na granici između crnog i zelenog. Jako su lekoviti, dobri za pamćenje, čišćenje organizma, skidaju potkožno masno tkivo, odlični su kod visokog pritiska i daju jako dobre rezultate.

 

"Oolong čaj se naziva i aromatičnim ubicom masnoća. Dobar je za sportiste jer poboljšava topljenje masnoće za 12 posto, povećava nivo energije za 10 posto i potrošnju kalorija za tri do četiri posto. Snižava masnoću u krvi, a idealan je u fazama skidanja potkožnog masnog tkiva jer podstiče mršavljenje i olakšava psihofizički stres na organizam",  kaže nutricionista Marić Bulat.

 

Zeleni čaj za bolje pamćenje i protiv demencije

foto: Shutterstock

Kako pripremiti čaj?


Čaj treba čuvati zatvoren u posudi, daleko od drugih jakih mirisa i hrane.

 

  • Jednu kašičicu čaja prelijte svežom, proključalom vodom i ostavite da deluje tri minut.

 

  • Voćni čajevi treba da odstoje duže u proključaloj vodi. Cedi se nakon desetak minuta, a može se piti i potpuno hladan.

 

Kvaliet čaja zavisi od kvaliteta vode


Najbolja bi bila izvorska voda, ali kako živimo u modernom vremenu, ne možemo to priuštiti. Kod zelenih, belih i žutih čajeva voda je jako bitna. Ne smemo ih preliti ključalom vodom baš zbog antioksidansa i polifenola koje bi visoka temperatura uništila. Idealna temperatura vode kod zelenih čajeva je 60 ili 70 Celzijusa.

 

Otkriveno: Koliko zeleni čaj pomaže pri gubljenju viška kilograma?!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...