ODUŠEVIĆETE SE

Napitak koji ćete obožavati: Napravite ovaj turski čaj od jabuka, budi sva vaša čula! (RECEPT)

Ovaj čaj je blagog ukusa, ne sadrži kofein, pa se preporučuje i deci

Nutricija 09.12.2018. - 19:48h Autor: Stil/stvarukusa.rs
Foto: Shutterstock

Iako se u Turskoj najviše pije zašećereni crni čaj, jako je popularan i čaj od jabuke, posebno među turistima.

 

Na tržištu mnogih zemalja se mogu naći instant čajevi od jabuke koji se samo razmute u toploj ili hladnoj vodi, ali posto takve instant verzije često sadrže šećer, evo recepta kako ga prave po kuhinjama u Turskoj.

 

Čaj koji treba piti na jesen što više: Smrt za viruse, prehlade i toksine, normalizuje varenje!

foto: Shutterstock

Priprema:

 

  • Jabuke dobro oprati, posušiti, pa iseći neoljuštene na sasvim tanke kolutove.

 

  • Složiti ih na papir za pečenje i staviti u rernu na sasvim nisku temperaturu ili na 100 stepeni ako je rerna sa vrućim vazduhom.

 

  • Kada su jabuke suve sa gornje strane, prevrnuti ih, pa ponoviti postupak.

 

  • Osušene jabuke prokuvati desetak minuta sa malo cimeta, pa ostaviti da stoje jos desetak minuta poklopljene. Procediti.

 

  • Boja ovog čaja zavisi od boje i količine jabuka, a na litar vode potrebno je 4-5 većih jabuka. Ako se već jabuke suše dobra ideja je osušiti veću količinu koju možete jesti kao zdravi čips od jabuka ili sačuvati u papirnoj vrećici za pripremanje čaja nekaki drugi put. Važno je samo da su dobro osušene.

 

  • Jabuke se mogu sušiti i na sobnoj temperaturi, samo sto sušenje traje duže. Poželjno bi bilo da su jabuke neprskane.

 

  • Čaju od jabuka nije potrebno dodavati šećer. Umesto toga izaberite slatke jabuke, a ako već ne pijete nezaslađen čaj, zasladite ga s malo meda.

 

Pomaže u mršavljenju, čuva jetru, smanjuje pritisak: 7 razloga zašto treba da pijete čaj od šipka!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...