ODUŠEVIĆETE SE

Napitak koji ćete obožavati: Napravite ovaj turski čaj od jabuka, budi sva vaša čula! (RECEPT)

Ovaj čaj je blagog ukusa, ne sadrži kofein, pa se preporučuje i deci

Fitnes & Nutricija
Autor:
Napitak koji ćete obožavati: Napravite ovaj turski čaj od jabuka, budi sva vaša čula! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Iako se u Turskoj najviše pije zašećereni crni čaj, jako je popularan i čaj od jabuke, posebno među turistima.

Na tržištu mnogih zemalja se mogu naći instant čajevi od jabuke koji se samo razmute u toploj ili hladnoj vodi, ali posto takve instant verzije često sadrže šećer, evo recepta kako ga prave po kuhinjama u Turskoj.

Čaj koji treba piti na jesen što više: Smrt za viruse, prehlade i toksine, normalizuje varenje!

foto: Shutterstock

Priprema:

  • Jabuke dobro oprati, posušiti, pa iseći neoljuštene na sasvim tanke kolutove.
  • Složiti ih na papir za pečenje i staviti u rernu na sasvim nisku temperaturu ili na 100 stepeni ako je rerna sa vrućim vazduhom.
  • Kada su jabuke suve sa gornje strane, prevrnuti ih, pa ponoviti postupak.
  • Osušene jabuke prokuvati desetak minuta sa malo cimeta, pa ostaviti da stoje jos desetak minuta poklopljene. Procediti.
  • Boja ovog čaja zavisi od boje i količine jabuka, a na litar vode potrebno je 4-5 većih jabuka. Ako se već jabuke suše dobra ideja je osušiti veću količinu koju možete jesti kao zdravi čips od jabuka ili sačuvati u papirnoj vrećici za pripremanje čaja nekaki drugi put. Važno je samo da su dobro osušene.
  • Jabuke se mogu sušiti i na sobnoj temperaturi, samo sto sušenje traje duže. Poželjno bi bilo da su jabuke neprskane.
  • Čaju od jabuka nije potrebno dodavati šećer. Umesto toga izaberite slatke jabuke, a ako već ne pijete nezaslađen čaj, zasladite ga s malo meda.

Pomaže u mršavljenju, čuva jetru, smanjuje pritisak: 7 razloga zašto treba da pijete čaj od šipka!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs