naučnici tvrde

Neočekivani rezultati studije: Smatra se da vitamin D jača kosti, ali ovo je prava istina!

Uzimanje vitamina D možda neće da poboljša stanje koštanog sastava i spreči prelome kod starijih osoba, pokazala je nova studija

Nutricija
Autor:
Foto: Profimedia

Smatra se da vitamin D doprinosi zdravlju i jača kosti, ali novo istraživanje je pokazalo drugačije podatke.

Prema radu objavljenom u časopisu Lancet Diabetes & Endocrinology stručnjaci su, analizirajući rezultate 81 ranije studije, utvrdili da nema koristi od tih preparata za kosti.

"Naši rezultati pokazuju da je malo razloga da odrasle osobe uzimaju preparate vitamina D za kosti i njihovu zaštitu od preloma, osim za visoko rizične osobe poput onih koje nisu dugo vremena izložene sunčevoj svetlosti", kaže autorka istraživanja doktor Alison Avenel sa britanskog Univerziteta Aberdeen.

Uzimanje vitamina D dugo se preporučuje starijim osobama radi lečenja i sprečavanja osteoporoze.

Avenel kaže da bi želela da vidi promenu preporuka koje će odvratiti ljude od uzimanja tih preparata.

Kada je najbolje uzimati suplemente? Jedne valja uzimati zajedno, druge nikako!

foto: Profimedia

Za potrebe istraživanja tim na čelu s Avenel proučio je ranije studije koje su se bavile uticajem preparata vitamina D na zdravlje kostiju.

Izdvojili su 81 istraživanje koje je obuhvatilo 53.537 ispitanika koji su proučavani između četiri nedelje i pet godina. Više od tri četvrtine istraživanja obuhvatilo je žene starije od 65 godina.

Analiza podataka pokazala je da uzimanje vitamina D nije imalo nikakav učinak na broj preloma ili padova, a ni različite doze vitamina D nisu imale različite rezultate. Čini se da vitamin nije rezultirao povećanjem gustine kostiju.

Avenel ističe da u pogledu uzimanja vitamina D nema konsenzusa o tome što je zdrava doza toga preparata.

Doktor Ethel Siris, profesorka sa Univertiteta Columbia uNjujorku kaže da su ti rezultati možda tačni za prosečnu zdravu osobu, ali mogu da budu pogrešni za ljude čije su kosti već počele da slabe.

Glavni razlog zbog kojeg starije žene počinjuda gube koštanu masu i imaju prelome jeste gubitak estrogena u menopauzi, kaže Siris.

Faktor rizika za pogoršanje zdravlja kostiju niska je koncentracija kalcijuma ili vitamina D.

Siris ističe da je zabrinuta zbog toga što bi rezultati ovoga istraživanja mogli podstaći ljude koji već imaju slabije kosti da prestanu sa uzimanjem vitamina D.

Vitamin D: Snižava rizik od melanoma, raka debelog creva i raka dojke, neophodan za zdrave kosti

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...