jasni signali

Prepoznajte na vreme: Ovo su sigurni znaci da patite od depresije!

Ako uočite ove simptome kod sebe, jasno je da vas je obuzela depresija

Fitnes & Nutricija
12:31h Autor:
Prepoznajte na vreme: Ovo su sigurni znaci da patite od depresije!
Foto: Shutterstock

Nedovoljno sna, otežano donošenje odluka i izbegavanje prijatelja uobičajeni su znakovi sloma živaca.

Ovo su simptomi koji ukazuju da ste upali u depresiju.

Maštate o odlasku

Svi imamo prirodno određeni stepen emocionalne elastičnosti koji nam pomaže da preživimo traumatične periode, poteškoće i depresiju.

Maštanje o begu i odlasku iz trenutačne životne situacije deo su tog urođenog obrambenog mehanizma.

Limbički sastav u mozgu prepoznaje da trenutna situacija predstavlja pretnju vašem zdravlju te vam šalje poruku da iz nje pobegnete.

Prefrontalni korteks mozga na te instinktivne impulse uzvraća logikom i mislima kao što su “moram da izdržim, mogu ja to da prebrodim, moram više da se trudim” i slično. Međutim, ako kao jedino rešenje vidite “beg” ili “pomirenje sa tugom”, znači da ste upali u crno-belu šemu razmišljanja, što je klasičan znak depresije.

Postporođajna depresija: 12 znakova upozorenja koja ne smete ignorisati!

foto: Shutterstock

Nikada se ne opuštate

Nelagodnost ima kumulativni učinak pa je stoga jako važno da svaki dan odvojite malo vremena za opuštanje i “isključivanje” od briga. Nažalost, kad je neko duboko obuzet depresijom, teško mu je da prihvati da već samo mirno sedenje i pravilno disanje mogu da donesu neku promenu.

Teško donosite odluke

Teško donošenje čak i nevažnih, malih odluka, poput toga koje ćete žitarice jesti za doručak, može biti jedan od najranijih upozoravajućih znakova da sa vašim mentalnim zdravljem nešto nije u redu. Iza toga se često krije strah od greške, a on upućuje na stalnu sumnju u sebe i svoje sposobnosti.

Izbegavate društvo

Kad se čovek oseća pretrpan poslom ili emocijama, logično je da ima instinktivnu potrebu da se izoluje jer mozak nastoji da izbegne svaku dalju stimulaciju ili napor. Međutim, u tome i jeste problem jer nedostatak podrške okoline pogoršava stanje nelagodnost i depresiju te podstiče osećaj usamljenosti i negativnu perspektivu.

Ne možete da spavate

Poremećaji sna klasičan su simptom depresije. Telo luči hormone stresa tokom spavanja, što znači da, ako ne spavate, ne reguliše svakodnevno nivo stresa, nego je akumuliše, a zabrinutost zbog nespavanja stvara i dodatnu dozu nelagodnosti.

Depresija, negativnost, strah: Čaj od ove biljke oslobađa vas stresa i loše energije! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Imate napade panike

Kad se nelagodnost ne leči, možeda izazove napade panike. Nakon prvog takvog napada javlja se zabrinutost da bi mogao da se javi i sledeći, a ta zabrinutost je zapravo opasnija za mentalno zdravlje od napada.

Sabotirate sami sebe

Svesni ste da ješećer štetan i da previše alkohola povećava rizik za depresiju, ali ipak pijete i jedete slatkiše bez prestanka. Takvo namerno nanošenje štete samom sebi ponekad je zapravo nesvesni poziv u pomoć, kao da mislite “ako se zaista razbolim, neko će to morati da primeti i prisiliće me da se odmorim”.

Gubitak samopouzdanja

“Naporan rad” i “trud” možda su standardi koje ste usvojili još udetinjstvu i dosad su vam u životu donosili samo pohvale i pozitivne reakcije, ali trenutačno ste u situaciji da vam ništa ne uspeva ma koliko se trudili. Možda negde u sebi znate da to nije vaša krivica, ali osećate se kao da ste zakazali i stidite se zbog toga pred drugima. A možda se pitate i ko ste uopšte sada kada više niste “sposobni” i “uspešni” kao pre?

Šta je Heder Loklir gurnulo na dno života: Loši muškarci, depresija, zavisnost i potpuna propast slavne plavuše! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs