Lupina

Jedna od najzdravijih namirnica sveta: Retko ko je koristi a puna je proteina, gvožđa i kalcijuma!

Ljuspice ovog cveta su sve zastupljenije na meniju mnogih specijalizovanih restorana

Nutricija
Autor:
Foto: Printscreen Instagram / thelupinco

Ako obožavate da jedete biljnu hranu, a potrebna vam je dodatna doza proteina, gvožđa i biljnih vlakana iz povrća, onda bi možda trebalo da obratite pažnju na poslednji trend u ishrani.

Sve više se koristi lupina! U pitanju je cvet čiji plod sadrži nekoliko semenki, a mahunarka se suši i potom pretvara u ljuspice. Ljuspice ovog cveta su sve zastupljenije na meniju mnogih specijalizovanih restorana, a obično se koriste u smuti napicima i pečenju raznih jela.

Iako će vas možda začuditi da se uopšte jedu, istina je da su one već dugo zastupljene u ishrani mnogih naroda. Ona se koristila kao namirnica gotovo 3.000 godina na podneblju Mediterana i Južne Amerike, ali nikada nije uspela da postane popularnija od soje i graška.

Više nikad nećete bacati peteljke od jagoda: Evo koje sve bolesti leči i kako se koristi! (RECEPT)

foto: Profimedia

Ljuspice lupine u velikoj meri podsećaju na kuskus – izgledaju gotovo identično i imaju veoma sličan ukus, ali sadrže 90 odsto manje ugljenih hidrata u odnosu na kus kus i bez glutena su.

Uglavnom se koriste u pripremi salata, soseva, smutija i pečenih jela. Posebno su pogodne za ljude čija ishrana je bazirana na povrću, jer pružaju visok sadržaj proteina, bez dodatih kalorija i ugljenih hidrata.

Pošto se sastoje od 40 odsto proteina i 37 odsto biljnih vlakana, mnogi smatraju da će ljuspice lupine ubrzo postati "supernamirnica".

I ne slutite kakve moći ima obična blitva: Povećava imunitet, čuva vid, sprečava rak, čisti krv

A post shared by RevoLupin (@revolupin) on

Takođe su bogate gvožđem, magnezijum i kalcijumom, što se smatra ključnim za zdravlje kostiju i zuba, i odlično su sredstvo za sprečavanje horničnog umora.

Tvrde da ljuspice sadrže tri puta više kalcijuma od banana, tri puta više gvožđa od kelja i tri puta više antioksidanta od bobičastog voća.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...