Blagodeti iz prirode

I ne slutite kakve moći ima obična blitva: Povećava imunitet, čuva vid, sprečava rak, čisti krv

Nema veliku energetsku vrednost, ali ima važnih sastojaka tako da ćete je što češće jesti.

Nutricija 17.05.2018. - 12:33h Autor: kucnilekar.com
Foto: Shutterstock

Jedna je od najzdravijih vrsta lisnatog povrća, nema veliku energetsku vrednost ali ima odličnu kombinaciju tradicionalnih vitamina i minerala, fitonutrijenata i dijetalnih vlakana.

 

Veoma je korisna za povećanje imuniteta, a i dobar je diuretik.

 

Karakteristični sastojci blitve su i lutein i zeaksantin, koje često nazivaju i "vitaminima za oči".

 

Osim što čuva vid, lutein koži pruža zaštitu od UV zraka. Analize su pokazale da lice sadrži najveće koncentracije luteina u odnosu na celo telo, jer je najviše i izloženo suncu.

 

Štiti od kancerogenih materija iz cigareta


Ako ste nepušač, a u kući ili u neposrednoj blizini imate jednog ili više pušača i ne možete ih izbeći nego udišete deo njihovog dima iz cigareta, možete se zaštititi konzumiranjem hrane koja sadrži povećane količine beta-karotena, koji se u organizmu pretvara u vitamin A. Jedna od namirnica koja vam u tom slučaju može pomoći je blitva.

 

Biljka koja rešava sve ženske probleme: Leči neplodnost, ciste, miome, neredovne cikluse

foto: Shutterstock

Blitva obezbeđuje nutrijente koji mogu povoljno regulisati visoki krvni pritisak i povoljno utiču na kardiovaskularni sistem, redukuju štetno delovanje slobodnih radikala na mnoge organe u organizmu te imaju protivupalno delovanje, ublažavaju grčeve u mišićima i migrene.

 

Blitva ima visok sadržaj vitamina C i beta-karotina i obilje mineralnih soli. Blitva sadrži i velike količine vitamina B1, B2, te kalijum, magnezijum, mangan, gvožđe, kalcijum i druge važne sastojke.

 

Ima i zavidnu količinu ugljenihidrata, proteina, celuloze i biljnih ulja. Celulozna vlakna su važna jer za sebe vežu višak vode i otrovne sastojke. Ugljenihidrati su važni za mozak i nervni sistem.

 

Osim toga, poboljšava i krv, jača kosti i štiti kompletnu sluzokožu tela. Konzumiranjem blitve u organizam se unose značajne količine vitamina K, koji sprečava delovanje ćelija koje razaraju kosti. Vitamin K se u probavi pretvara u oblik vitamina koji aktivira glavni protein u kostima.

 

U narodnoj medicini listovi blitve koriste se za oblaganje rana i čireva, a čorbice pomažu kod upale bešike i bubrega. Obarena blitva s naseckanim belim lukom koristi se kao antibiotik, a ako se doda i peršun, pospešuje izlučivanje mokraće i čisti krv.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...