Prirodni lek

Izlečite se kupusom od glave do pete: Šta sve može jedan list najzdravijeg povrća!

Prava riznica vitamina i minerala

Lepi & Zdravi 20.10.2017. - 12:57h Autor: kucnilekar.com
Foto: Shutterstock

Bolovi u kolenima, leđima ili ramenima mogu da se ublaže privijanjem svežeg lista kupusa. Da bi se supstance iz lista brže apsorbovale pod kožu savet je da lisku prethodno ispresujete flašom ili oklagijom.

 

Bolno mesto držite pod kupusom tokom cele noći, ili za efikasniji tertman menjajte oblogu tri puta dnevno. Blagotvorno dejstvo na upaljene, otečene i bolne zglobove imaju glikozidi koji se nalaze u kupusu.

 

Sok svežeg kupusa je efikasan u lečenju iritirane sluzokože želuca. To potvrđuje i istraživanje u kom su pacijenti pili litar ovog svežeg soka na dan, što je dovelo do smanjenja bolova u stomaku ili do njihovog potpunog prestanka. Za to su zaslužni visok nivo glutamina i aminokiseline, koji su „gorivo“ za ćelije u zidu želuca, kao i tankog creva.

 

Jedno istraživanje pokazalo je da fitonutrijenti iz kupusa - indol-3-karbinol (I3C), sulforafan i indol smanjuju rizik od pojave raka dojke. Kupus, takođe, smanjuje rizik i od raka debelog creva.

 

Za jedan dan, bol u kolenima i zglobovima je nestao: Presrećna žena svima otkrila recept!

foto: Profimedia

Visok sadržaj hranljivih vlakana i fitonutrijenata zaslužan je za to, a istraživanja pokazuju da narodi koji jedu velike količine kupusa manje obolevaju od ove vrste maligniteta.

 

Uz obilje hranljivih vlakana, kupus sadrži i magnezijum, kalcijum, magnan, folate, vitamine A, B1, B2 i B6, kalijum, omega-3 masne kiseline.

 

Napomena: Jedino stanje kod kojeg ne smete da koristite oblogu od kupusa jeste prelom kostiju.

 

Kad telu zafali magnezijum: Krivac za 7 nepodnošljivih simptoma!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs