Osnovna pravila

Pola sveta pravi grešku: Ovu hranu nikako ne smete da držite u frižideru!

Proizvode koje češće koristite pomerite napred, jer što više otvarate vrata trošite više energije i grejete frižider.

Nutricija 23.05.2018. - 11:04h Autor: Dailymail.com
Foto: Shutterstock

Da li ste znali da svaka namirnica ima svoje mesto u frižideru, a kada je povrće u pitanju mnogi prave velike greške.

 

Bilo da imate savršeno organizovan raspored u frižideru ili samo punite kako stignete, ovo je ogroman i zahtevan posao. Potrošačka organizacija "Čojs" otkriva da postoje neka osnovna pravila koja svi treba da pratimo kad se radi o pravilnom punjenu frižidera.

 

"Čojs" je podelio uputstva koja se kreću od toga gde ne treba držati mleko do najboljeg prostora za mesto. A tu je i jedna namirnica koju nikako ne treba da rashlađujete. Možda ovo neće pomoći da organizujete vaš frižider do savršenstva, ali će duže čuvati njegov sadržaj, piše Dailymail.

 

MLEKO

 

Iako 99% ljudi drži mleko u vratima frižidera jer je lako za vađenje, činjenica je da je mlečne proizvode bolje staviti na donju policu. Vrata su, u stvari, najtopliji deo frižidera. Mleko se najbolje čuva na temperaturi do 4 stepeni Celzijusovih.

 

Trikovi koji će vam sačuvati zdravlje: Evo kako da proverite da li su jaja sveža, ali i mnoge druge namirnice!

foto: Shutterstock

MESO I MORSKI PLODOVI

 

Ako nemate određeno mesto za meso i morsku hranu u vašem frižideru, vreme je da ga napravite, a najbolje mesto za to su rashladne police (zamrzivač).

Ako nemate zamrzivač, stavite meso u najhladniji deo frižidera, što je obično iza.

 

VOĆE I POVRĆE

 

Voće i povrće stavite u zatvorene kutije koje su uglavnom na dnu frižidera. One su napravljene specijalno da čuvaju svežinu voća i povrća nekoliko dana. Međutim, suprotno uobičajenom uverenju, postoji jedan proizvod koji tu nikako ne spada – paradajz.

 

Paradajz ne pripada u frižider. Stavite ga u činiju jer ćete tako najbolje očuvati njegov ukus.

 

Namirnice koje niste znali da možete da zamrzavate: Uštedećete vreme i novac!

foto: Profimedia

MASLAC I SIR

 

Mnogi drži maslac i svež sir u vratima i to i jeste najbolje mesto za ove proizvode. Ako vaš frižider ima odeljak za mlečne proizvode koristite ga – on je nešto topliji od ostatka frižidera pa će maslac moći lakše da se razmaže a sir će biti blizu temperature služenja.

 

Takođe se preporučuje da proverite temperature frižidera i podesite da bude negde oko 3 stepena – ako je viša, hrana će se pokvariti. Dobro je obezbediti da ima dosta prostora za cirkulaciju vazduha, usled čega će frižider raditi efikasnije, s obzirom na stalnu temperaturu.

 

Proizvode koje češće koristite pomerite napred, jer što više otvarate vrata trošite više energije i grejete frižider.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...