Sjajna ideja

Namirnice koje niste znali da možete da zamrzavate: Uštedećete vreme i novac!

Iako znate da stavljajući hranu u zamrzivač produžujete njen vek trajanja, to praktikujete samo sa nekim namirnicama. Kad biste samo malo pametnije upotrebljavali zamrzivač, uštedeli biste gomilu novca i vremena. Australski lanac supermarketa je otkrio 10 iznenađujućih stvari za koje niste imali pojma da ih bez problema možete držati u zamrzivaču

Fitnes & Nutricija
15:46h Autor:
Namirnice koje niste znali da možete da zamrzavate: Uštedećete vreme i novac!
Foto: Shutterstock

Luk

Sirov, naseckan ili mleven, luk odložen u posudu možete držati u zamrzivaču do šest meseci, što je super praktično kad u žurbi krenete da kuvati. Tako usitnjen luk samo dodate u supu ili povrće.

Jaja

Nikad ne biste pomislili da sirova jaja opstaju u zamrzivaču do 12 meseci. Jednostavno ih razlupate i ubacite sadržaj u posudu za led. Možete dodati peršun ili začine, što je odlično ako pripremate omlet.

Mali trikovi: Kako da uštedite na namirnicama, a da se dobro hranite!

foto: Printscreen Youtube / HouseholdHacker

Sir

Sigurno ste barem jednom primetili plesan na siru, ali to lako možete da sprečite zamrzavanjem. Mocarela, na primer, sme da stoji u zamrzivaču do šest meseci, a možete je pripremati bez prethodnog odmrzavanja, što je super ako pripremate picu.

Kokosovo mleko

Kad iskoristite količinu koja vam je potrebna, ostatak mleka stoji i kvari se. Međutim, kokosovom mleku možete da produžite rok i do tri meseca. Prelijte tečnost u plastične flašice ili posudu za led pa odložite u zamrzivač.

Zeleno povrće

Svi znamo za zamrznuto povrće iz prodavnice, ali to isto možete da napravite i kod kuće. Nakon što ste sveže povrće blanširali (to mu čuva boju i ukus kod zamrzavanja), rashladite ga pod mlazom hladne vode pa dobro iscedite. Tako zamrznuto povrće može da stoji do šest meseci.

Sveže ili smrznuto povrće i voće: Naučnici potvrdili koje je zdravije!

foto: Profimedia

Slanina

Zamrznite slaninu na tri meseca u običnoj foliji. To će biti savršeno za brzinske karbonare na primer. Jednostavno naseckate slaninu direktno iz zamrzivača u jelo. Ne treba ni da je odmrzavate.

Orašasti plodovi

Verovali ili ne, sve orašaste plodove možete bez problema držati u zamrzivaču do šest meseci. Možete s njima da radite šta hoćete – pržite ih, ljuštite, grilujete – a potom odložite u posudu i zamrznite. Pre upotrebe ih samo ubacite u mikrotalasnu da dođu sebi.

Školski obrok

Ako ste ikad zamrzavali hleb, onda znate kako on izlazi svež kao iz pekare. Ubrzajte pripremu školskog obroka tako što ćete u zamrzivač odložiti gotove sendviče. Oni se brzo odmrznu na sobnoj temperaturi, samo izbegavajte da u njih stavite kvarljivo povrće kao što su kupus i paradajz jer oni potamne nakon zamrzavanja.

Mleko

Tako je, mleko sme da stoji u zamrzivaču do šest meseci. Možete da ga zamrznete u njegovoj originalnoj ambalaži, ali pre toga otpijte malo jer mleko poveća zapreminu kad se zamrzne. Možete i da ga prelijete u posudu za led i iz nje dodajete u smutije, supe, pa čak i kafu.

Brašno

I konačno namirnica za koju sigurno nikad ne biste pomislili da možete da je držite u zamrzivaču. Na taj način ono može da traje večno i uvek će biti sveže. To se posebno odnosi na brašno od celog zrna, koje traje kraće od klasičnog. Pobrinite se da ga izvadite na sobnu temperaturu pre upotrebe. Možete i da ga prosipati na tiganj kako biste ubrzali proces.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs