Obratite pažnju

Čini više štete vašem telu i od šećera i od masti: Ovu namirnicu treba izbegavati!

Šećer i masti smatraju se najnezdravijom hranom kada je zdravlje posredi, ali naučnici upozoravaju da ima nešto nezdravije od te dve namirnice

Nutricija
Autor:
Foto: Shutterstock

Reč je o jednom od najčešće korišćenih biljnih ulja, a i polovinu biljnih ulja koja se proizvode u svetu čini upravo sojino ulje. Iako tu vrstu ulja ne morate da imate u tečnom stanju na polici u kuhinji, ono je vrlo često sastojak gotove, prerađene hrane u konzervama i sličnim pakovanjima. Dugo se sojino ulje smatralo vrlo zdravim izborom, ali rezultati studije objavljene u stručnom časopisu PLOS One ukazuju na niz razloga zbog kojih bi popularan sastojak kuvanja mogao da ostavi ozbiljne posledice na zdravlje pojedinca, gore i od šećera.

 

Namirnice koje nikako ne smete zamrzavati: Ovako rizikujete svoje zdravlje!

foto: Shutterstock

Efekti ulja na organizam

 

U sklopu istraživanja raznih vrsta prehrambenih navika, naučnici Univerziteta u Kaliforniji sproveli su testiranje na laboratorijskim miševima. Dali su im hranu s 40 odsto masti, što je količina slična onoj koju konzumira većina Amerikanaca. Jedna grupa dobijala je zasićene masti većinom iz kokosovog ulja, a druga je hranjena namirnicama baziranim na nezasićenim mastima iz sojinog ulja, kojem je dodato kokosovo ulje. Druga grupa sadržala je istu količinu nezasićenih masti kakvu konzumira prosečan Amerikanac.

 

U sklopu dodatne dva dijetalna plana naučnici su miševima dali dve verzije hrane bogate mastima s dodatkom fruktoze, šećera sadržanog u voću i u medu. Hrana sve četiri dijete sadržala je isti broj kalorija, što znači da su naučnici mogli da procene stvaran efekat raznih vrsta ulja i fruktoze na organizam miševa. Očekivali su da će miševi koji su jeli masti s fruktozom dobiti najviše na težini i da će razviti najjaču otpornost na insulin, ali rezultati su ih iznenadili.

 

U 8. deceniji zgodnija od duplo mlađih: Odrekla se jedne namirnice pre 28 godina! (FOTO)

foto: Shutterstock

Ne verujte oznaci "biljna ulja"

 

Najviše su na kilaži dobili miševi iz grupe koja je jela hranu sa sojinim uljem, 9 odsto više od miševa koji su jeli masnu hranu s fruktozom, a čak 25 odsto više od onih koji su jeli masti iz kokosovog ulja. Kod miševa koji su konzumirali sojino ulje primećene su masnija jetra i veća rezistencija na insulin. Vođa studije Punamdžot Deol priznao je da su njega i kolege rezultati iznenadili, "pogotovo s obzirom na svakodnevna upozorenja o potencijalnoj ulozi šećera u sveprisutnoj epidemiji gojaznosti".

 

Australijska nutricionistkinja Lindi Koen za časopis Femail je rekla da polovinu biljnih ulja koje se proizvode u svetu čini upravo sojino ulje koje se, zbog niske cene, koristi često u prerađenoj i pakovanoj hrani. Kad na proizvodu piše oznaka "biljna ulja", to je uglavnom sojino ulje ili neka njegova komponenta. Koen dodaje da se geni ljudske jetre ponašaju slično kao geni kod miševa, što znači da se studija može primeniti i na nas.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs