Uživa u hrani

Ishrana kraljice Elizabete: Ova dijeta je zaslužna za njen izgled u 92. godini! (FOTO)

Konzumiranje prave hrane je na kraju krajeva, preduslov za dug i zdrav život

Fitnes & Nutricija
21:02h Autor:
Ishrana kraljice Elizabete: Ova dijeta je zaslužna za njen izgled u 92. godini! (FOTO)
Foto: Shutterstock

Kraljica Elizabeta II, najduže vladajući monarh u Ujedinjenom Kraljevstvu, napunila je 92 godine. Iako se u svetu mnogo toga promenilo tokom njene vladavine, njene navike u ishrani se ne menjaju, sudeći po zvaničnom kraljevskom kuvaru. Dvaputa nedeljno, kraljica dobija meni sa predlozima jela i ona označava predloge koji joj se dopadaju. Koje su opcije na listi? Konzumiranje prave hrane je na kraju krajeva, preduslov za dug i zdrav život.

Evo kako izgleda meni najpoznatije žene na svetu.

1. Čaj sa biskvitom pre doručka

Kraljica započinje dan rano sa šoljom sveže skuvanog crnog čaja bez šećera i nekoliko biskvita.

2. Doručak sa žitaricama i tostom

Tipičan kraljičin doručak uključuje voće i žitarice. Nekad se počasti tostom sa marmeladom, a u posebnim prilikama kajganom sa dimljenim lososom i malo tartufa. Prema njenom bivšem glavnom kuvaru, ona jedino uživa u tarufima oko Božića kada joj ih pošalju kao poklon.

3. Čaša džina pre ručka

Njeno veličanstvo voli da popije koktel pre ručka: džin i vino Dubone sa dosta leda i malo limuna.

4. Bez skroba za ručak (i večeru)

Kraljici se služi ručak u 13 časova. On obično uključuje ribu, kao što je grilovani list sa spanaćem ili tikvicama, a ponekad i pečenu piletinu sa salatom. Kraljica uglavnom izbegava skrobnu hranu, pa na meniju nema paste, pirinča ili krompira.

Kraljica Elizabeta napunila 92 godine: Brojni životni udarci i izazovi ništa nisu mogli najdugovečnijoj vladarki! (FOTO)

foto: Profimedia

5. Popodnevni čaj sa kolačima i sendvičima

Popodnevni čaj se obično služi sa medom i kremastim kolačima, kao i biskvitima od čokolade, koje njeno Veličanstvo obožava. Prema rečima njenog bivšeg glavnog kuvara, dve vrste sendviča su obavezne i to onaj sa krastavcem i dimljenim lososom, sendvič sa jajima, i majonezom, kao i onaj sa šunkom i senfom. Kraljica uživa i u tostiranom hlebu sa maslacem i džemom, isečenim na male krugove.

6. Biftek za večeru

Kraljica voli da jede za večeru meso sa okolnih farmi. Omiljeni joj je Galski biftek, poslužen u sosu od pečuraka, pavlake i viskija. Ona voli i tradicionalni nedeljni obrok i povremeno jede jagnjetinu, ovčetinu, junetinu i meso tetreba.

7. Čaša šampanjca nakon večere

Neki izvori tvrde da kraljica Elizabeta završava dan čašom šampanjca i to brendova sa kraljevskim sertifikatom. Kraljevski sertifikat označava da se određene namirnice isporučuju članovima kraljevske porodice.

8. Čokolada joj je grešno zadovoljstvo

Bivši kraljevski glavni kuvar kaže da kraljica obožava čokoladu i čak je naziva "čokoholičarkom". Njena omiljena čokolada je crna čokolada (što tamnija, to bolja).

Kao što vidite, kraljevska dijeta nije naročito stroga. Njen kuvar kaže da kraljica ne mari toliko za hranu, koliko za svoje konje i pse. U svojim godinama, ona i dalje jaše konja i ide u duge šetnje sa svojim psima. Možda njena tajna nije u ishrani?

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs