Ubacite ih u ishranu

4 namirnice koje produžavaju život: Pucaćete od zdravlja, možete i da sprečite Alchajmera!

Za razvoj mnogih bolesti odgovorne su isključivo upale u telu koje ignorišemo

Nutricija 20.04.2018. - 11:55h Autor: finirecepti.net.hr
Foto: Shutterstock

Mnogo toga znamo, ali mnogo toga i ne znamo kada je reč o upalnim procesima, kojima nam telo zapravo javlja da nešto s njim nije u redu.

 

Konzumacija prevelike količine šećera, zasićenih masti, alkohola i prerađenog mesa može da dovede do hroničnih upala, koje potom povećavaju rizik od raznih oboljenja poput dijabetesa, raka, Alchajmerove i Parkinsonove bolesti.

 

Iako još uvek nije potpuno jasno kakvu ulogu hrana igra u upalnim procesima, tim britanskih naučnika došao je do zaključka da sledećih 5 namirnica mogu da uspore upalne procese, a dobra vest je da neke od njih verovatno već redovno konzumirate!

 

Luk
Ljudi oko vas možda neće biti najsrećniji dok jedete luk, ali zbog njegovih vrlo snažnih protivupalnih sastojaka nekoliko neprijatnih pogleda potpuno će se isplatiti.

 

Kurkuma
Bori se protiv raka, sprečava kvarenje hrane, a uz to je i odličnog ukusa. Kurkuma bi lako mogla da bude prirodan lek za sve. Na dugačkoj listi korisnih svojstava ovog indijskog začina nalaze se i snažna protivupalna svojstva.

 

Cimet može baš sve: Posvetljuje kosu, tera insekte, leči depresiju, ali samo ako se ovako koristi!

foto: Shutterstock

Crno grožđe
Resveratrol, snažan antioksidans koji možemo da pronađemo u grožđu, može da ima brojne pogodnosti za vaše zdravlje. Nažalost, naučnici ne preporučuju konzumaciju prevelikih količina crnog grožđa, ali slobodno možete povremeno da ga grickate tokom dana.

 

Zeleni čaj
Zeleni čaj je snažno oružje u borbi protiv raznih oboljenja. Baš poput luka, i on je bogat snažnim antiupalnim svojstvima i raznim antioksidansima koji pomažu u borbi protiv raka i srčanih oboljenja, pojačavaju izdržljivost, a povezuju se i s gubitkom neželjenih kilograma.

 

Acai bobice
Acai bobice bogate su vanilinskom kiselinom koja smanjuje izlučivanje citokina (medijatora raznih upalnih procesa). Iako acai bobice ne mogu da vam pomognu u gubitku neželjenih kilograma (kao što se u poslednje vreme često spominje), zbog njihovih zdravstvenih koristi svakako pokušajte da ih uključite u svoju ishranu.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs