Rak creva je opaka bolest koja je uglavnom uzrokovana nezdravim načinom života, naročito lošim režimom ishrane, kao i genetskom predispozicijom, a evo kakava ishrana donosi rizik od ove opake bolesti, piše Lepa & srećna.
Istraživanja pokazuju da ako često jedete crveno meso povećavate rizik od raka creva, a naročito je opasno konzumiranje mesnih prerađevina, kao što su slanina, salame i šunka. Takođe, veliki rizik se stvara čestim konzumiranjem alkohola i napitaka sa kofeinom.
Stručnjaci ističu da imate veliki rizik ako ne pijete dovoljno vode ili u redovnoj ishrani nemate voće i povrće. Preporučuje se da jedete hleb i testenine od celog zrna, kao i semenke žitarica.
U ishrani treba da imate namirnice bogate proteinima, kao što su nemasno meso, riba, mahunarke i semenke. Takođe, kako biste smanjili rizik od kancera creva jedite mlečne proizvode i sojino mleko, a šaka orašastih plodova dnevno može da smanji rizik za 22 odsto.