Razne industrijske vitaminske vode zapravo su prepune vaštačkih zaslađivača koji organizmu naprave više štete nego koristi. Ako ste jedni od onih koji ne vole da piju vodu i kojima smeta njen ukus, a želite da uživate u osvežavajućem napitku, donosimo recept za domaću vitaminsku vodu na kojoj će posebno biti zahvalna vaša probava i stomak.
Sastojci:
- 2 litre vode - 1 kašičica sveže izrendanog đumbira - 1 krastavac srednje veličine - 1 limun - 12 listića nane
Priprema:
Krastavac i limun iseckajte na kolutiće, a ako imate domaće plodove koji nisu tretirani pesticidima, poželjno ih je iskoristiti s korom. Narezane krastavce i limun ubacite u teglu i dodajte ostale sastojke i sve prelijte vodom. Vodu stavite u frižider i ostavite da tako stoji najmanje 8 sati pa je povremeno lagano promešajte.
Limun uz poznato obilje vitamina C podstiče rad jetre, organa odgovornog za pročišćavanje organizma. Krastavac sadrži 90 posto vode iz koje se oslobađaju sastojci zaslužni za detoksikaciju tela. Đumbir pomaže u održanju glihemijskog indeksa pod kontrolom, a ujedno olakšava grčeve i pomaže protiv mučnine. Nana stimuliše sagorevanje masnih naslaga, pomaže u eliminaciji toksina iz tela, a takođe ublažava bolove u stomaku.