Istraživanja pokazala

Koliko jaja dnevno smete da pojedete i kako da proverite da li su pokvarena: Bitno je da znate!

Sveža jaja u frižideru mogu da stoje četiri do pet nedelja. Ljuska je "prva linija odbrane", pa pazite da ne prsne. Jaja sa napuklom ljuskom nisu za jelo

Nutricija 09.04.2018. - 15:55h Autor: Yumama.com / mondo.rs
Foto: Shutterstock

Jaja su veoma ukusan i hranljiv obrok. Sadrže proteine i veliki broj vitamina i minerala, te mogu da u potpunosti zamene meso. Lako su svarljiva i relativno su niske kalorijske vrednosti.

 

Jaje može da se pripremi na mnogo načina, od čega zavisi i svarljivost: kuvano je iskoristljivije, dok prženo gubi izvesnu količinu belančevina. Najlakše za varenje je kuvano, a najteže pečeno jaje, piše Yumama.

 

Da li je jaje sveže?

 

U času sa vodom ubacite sveže jaje. Ukoliko padne na dno ili je užim delom okrenuto ka gore, sveže je, a ukoliko pluta, trebalo bi ga baciti jer je pokvareno.

 

Jaje koje se nalazi negde na sredini vode, može se koristiti, mada nije u potpunosti sveže.

 

Kako se čuvaju jaja?

 

Sveža jaja u frižideru mogu da stoje četiri do pet nedelja. Ljuska je "prva linija odbrane", pa pazite da ne prsne. Jaja sa napuklom ljuskom nisu za jelo.

 

Tvrdo kuvana jaja se brže kvare od svežih, jer se kuvanjem opere zaštitni omotač, ogolivši tako pore na ljusci i otvorivši ih za ulazak bakterija. Dva sata posle kuvanja, jaja treba staviti u frižider - tako mogu da ostanu sveža do nedelju dana.

 

Top 5 recepata sa kuvanim jajima: Idealna jela za posle Uskrsa!

foto: Profimedia

Koliko jaja dnevno smemo da pojedemo?

 

Sredovečni muškarci koji jedu sedam i više jaja nedeljno su pod većim rizikom da rano umru nego njihovi vršnjaci koji to ne čine, a dijabetičari koji pojedu i jedno jaje nedeljno izloženi su većem smrtnom riziku, pokazalo je američko istraživanje koje je trajalo 20 godina.

 

Doktor Lik Đus i dr Majkl Gaciano sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Harvard, navode da muškarci, koji ne boluju od dijabetesa, mogu da pojedu do šest jaja nedeljno i da time ne povećaju rizik od prerane smrti.

 

Harvardski tim proučio je zdravstvene izveštaje 21.327 američkih lekara, koji su učestvovali u obimnoj studiji o zdravlju medicinskih radnika. Doktori su praćeni dvadeset godina, od 1981, a za to vreme su redovno davali obaveštenja o stanju svog zdravlja i načinu života. Tokom dve decenije 1.550 ispitanika je doživelo srčani udar, 1.342 šlog, a ukupno ih je umrlo preko 5.000.

 

Ustanovljeno je da su oni koji su jeli sedam i više jaja nedeljno bili pod rizikom da umru tokom tog dvadesetogodsišnjeg perioda većim za 23 odsto, a dijabetičari koji pojedu i jedno jaje pod dvostruko većim rizikom da umru zbog bilo kog uzroka, a naročito od infarkta ili šloga.

 

Jaja su bogata holesterolom koji, kad se konzumira u većim količinama, može da izazove zakrečenje arterija i poveća rizik od infarkta ili šloga.

 

Međutim, dr Robert Ekel sa Univerziteta Kolorada, bišvi predsednik Američkog udruženja za srce, kaže da su jaja kao i svaka druga hrana - ni dobra, ni loša.

Dakle, jaja ne bi trebalo potpuno izbaciti iz ishrane. Jaja su odlična protiv stresa, jer telo snabdevaju belančevinama, dobra su i za imunitet, jer su jedna od retkih namirnica koje organizmu daju vitamin D.

 

Takođe, jedno jaje dnevno pokriva 26 odsto potreba organizma za folnom kiselinom. Ono podstiče funkcije mozga, jača vid, usporava starenje i jača seksualnost.

 

Osobe koje nemaju zdravstvenih tegoba jaja mogu da konzumiraju bez brige, dok bi ljudi sa povišenim nivoom holesterola morali da konsultuju lekara.

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...