obavezno pročitajte

Više štete nego koristi: Aktivni ugalj je opasan ako se ne koristi pravilno!

Jedan od novijih trendova u svetu je i konzumacija aktivnog uglja na dnevnoj bazi s ciljem čišćenja organizma. Nutricionisti upozoravaju da to organizmu može naneti više štete nego koristi

Nutricija 02.04.2018. - 12:19h Autor: 24sata.hr
Foto: Shutterstock

Već duže vreme se priča za aktivni ugalj da je čudotvorac za ljudsko telo. Još u antičko doba su ga Egipćani i Grci koristili kao lek, a nedavno je ponovo postao popularan.

 

Ljudi veruju da konzumacija uglja u obliku tableta, praha ili tečnosti pomaže telu da se reši raznih otrova. Ali, pitanje je koliko je aktivni ugalj stvarno blagotvoran za telo, u kojim količinama ga je zdravo konzumirati i koje su posledice svakodnevnog korišćenja, piše Dejli Mejl.

 

- To je vrlo opasno. Ako se aktivni ugalj uzima da bi se pročistio organizam, on će uzeti ono što nije i ono što je dobro u organizmu. Dugotrajnim uzimanjem aktivnog uglja ljudi se dovode do malnutricije. Dakle, on uzima i minerale koji su nam korisni. On nije rešenje ukoliko nije pod nadzorom i ako ne postoji opravdani razlog za njegovo uzimanje - objasnila je nutricionistkinja Olja Martinić.

- Iako aktivni ugalj ima mnogobrojne medicinske koristi, ljudi trebaju biti jako oprezni kod korišćenja istog u svakodnevnom životu. U organizmu on na sebe veže razne hranjive tvari, zati ako ga ljudi svakodnevno uzimaju, mogu napraviti više štete nego koristi - upozorava australijska nutricionistkinja Fiona Tak.

 

Tak napominje da ljudi često ne uzimaju u obzir nuspojave uzimanja aktivnog uglja kao što su mučnine, proliv i povraćanje. Takođe, kaže da aktivni ugalj nikako ne smeju da uzimaju ljudi za vreme uzimanja lekova jer smanjuju njihovu učinkovitost.

 

- Aktivni ugalj se često pojavljuje u zdravim kafićima i u restoranima jer s njima boji hrana, ali kao sastojak on utiče na nutritivnu vrednost hrane koju su ljudi pojeli. Ako seaktivni ugalj nalazi u smutiju, pirinču ili nekom prirodnom soku, nutritivna vrednost hrane je srozana na nulu - upozorava Tak.

- Posebno je važno znati da uz uzimanje aktivnog uglja imate neku aktivnu terapiju koja je kumulativna, poput terapije za hipofizu ili hipertenziju, ili ako je u pitanju terapija koja je vezana za povišene masnoće u krvi, da vi s aktivnim ugljem izbacujete deo lekova, a pogotovo minerale u telu poput gvožđa - napominje Martinić.

 

- On je fantastična pomoć ljudima koji su se otrovali hranom, a u bolnicama se često koristi i kod trovanja alkoholom jer za sebe veže otrove u telu i zaustavlja njihovo delovanje. Takođe pomaže ljudima da se oslobode gasova, pogotovo u situacijama kad ljudi putuju u azijske zemlje i pate od nadutosti zbog neprilagođenosti hrani - objašnjava Tak.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs