Pomažu najmoćnijem organu

Namirnice potrebne jetri: Sprečavaju bolesti, čiste organizam, regenerišu celo telo!

Imamo dobre vesti za vas: potpuno je moguće da poboljšate rad vaše jetre ako uključite ove namirnice u svakodnevnu ishranu

Nutricija 28.02.2018. - 12:08h Autor: Stil
Foto: Profimedia

Svakoga dana vaše telo je izloženo velikim količinama toksina i štetnih agenasa. Srećom, ono ima specijalni odbrambeni mehanizam koji pomaže da se štetne materije uklone i spreči trovanje.

 

Jetra je jedan od najmoćnih organa za čišćenje organizma, uništava nus produkte metabolizma prouzrokovane alkoholom i lekovima.

 

Kako bi to radila jetra proizvodi amino kiseline, potrebne da bi se izgradili proteini. Takođe, jetra je veliko skladište vitamina i glukoze koji služe kao gorivo našem oragnizmu.

 

Ovaj veliki organ luči žuč, koja pomaže vašem gastrointestinalnom traktu da vari masti.

 

Crvena krvna zrnca, koja dostavljaju kiseonik do organa, idu do jetre, kada se njihov životni ciklus završava. Tada ih telo uništava i izbacuje.

 

Nekada, jetra može da izgubi sposobnost da funkcioniše kako treba. To se uglavnom dešava kao rezultat infekcija, preteranog konzumiranja alkohola, nezdrave ishrane ili autoimunih prosesa. Ustanovljeno je da i neki lekovi mogu oštetiti vašu jetru i umanjiti njenu funkciju.

 

Međutim, ono što jedete je veoma važan faktor za zdralje vaše jetre.

 

Konzumiranje mnogo šećera, crvenog mesa i pržene hrane je prvi korak ka otkazivanju jetre. Ali, imamo dobre vesti za vas: potpuno je moguće da poboljšate rad vaše jetre ako uključite ove namirnice u svakodnevnu ishranu.

foto: Shutterstock

1. Zeleni čaj

Sigurno ste čuli za mnoge dobrobiti zelenog čaja. Nutricionisti kažu da ima mogućnost da smanji količinu masti u telu (što pomaže vašoj jetri). Takođe sadrži antioksidante, koji mogu da smanje rizik od raka jetre.

 

2. Borovnice

Sve bobice su pune antioksidanata po imenu antocijanin. Ova jedinjenja mogu da zaštite ćelije jetre od oksidativnog oštećenja. Istraživanja kažu i da borovnice mogu da uspore rast ćelija raka.

 

3. Brokoli

Jedenje više povrća je važno za celo telo. Stručnjaci kažu da sve krstašasto povrće, poput brokolija, prokelja itd. može da pojača pročišćivačku funkciju jetre i spreči njeno oštećenje.

 

4. Kafa

Vaša jutranja šolja je više nego doza energije. Studije pokazuju da kafa može da smanji upalu jetre (zahvaljujući hlorogenoj kiselini) i umanji štetu kod onih koji već imaju bolesnu jetru.

 

5. Orašasti plodovi

Orasi, bademi i ostali proizvodi su bogati omega 3 masnim kiselinama i vitaminom E, koji ne samo da poboljšavaju rad vašeg srca, ali može i da smanji rizik od bolesti jetre koji nisu uzrokovane alkoholom.

 

6. Maslinovo ulje

Kao zamenu za margarin i puter u kuvanju možete korisiti ovo zdravo ulje. Studije su pokazale da može da smanji nagomilavanje masti u jetri i poveća količine enzima.

foto: Shutterstock

7. Soja

Ova visoko proteinska namirnica može da smianju skladištenje masti u jetri i zaštiti vas od bolesti masne jetre.

 

8. Grejpfrut

Jasno je da je grejpfrut odličan izvor antioksidanata naringenina i naringina koji pomažu da se borite protiv upala i štite ćelije jetre od oštećenja.

 

9. Beli luk

Svi volimo da začinimo jela, ali ako hoćete da pri tome još smanjite masne naslage i sprečite bolest masne jetre onda to učinite sa belim lukom.

 

10. Avokado

Zadovoljite potrebe vašeg tela sa zasićenim mastima iz ovog voća, koje vam pomaže da održite željenu težinu i smanjite oksidativni stres u ćelijama jetre.

 

11. Žitarice

Celo zrno je osnova zdrave ishrane. Ovsena kaša bogata vlaknima pružiće vam dobre ugljene hidrate i pomoći da se oslobodite viška kilograma.

 

12. Masne ribe

Losos, sardine i druge ribe bogate omega 3 masnim kiselinama su prepoznate kao hrana sa anti upalnim dejstvima. Masne ribe ne samo da poboljšavaju rad srca već se i bore protiv insulinske rezistencije, poboljšavaju ravnotežu enzima i smanjuju taloženje masti u jetri.

 

(Stil.kurir.rs)

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...