Ukusan i zdrav

Sve dobrobiti kakaa: Prah koji mnogi obožavaju ima korisna dejsta na telo

Prah koji obožavamo ima lekovite moći

Fitnes & Nutricija
13:03h Autor:
Sve dobrobiti kakaa: Prah koji mnogi obožavaju ima korisna dejsta na telo
Foto: Profimedia

Dijabetes ili šećerna bolest velika je pošast modernog doba. Procenjuje se da bi do 2035. na svetu moglo da bude 592 miliona obolelih od dijabetesa tipa 2.

S obzirom na epidemijske razmere dijabetesa, naučnici nastoje da pronađu nova rešenja za prevenciju te bolesti. Novo istraživanje pronašlo je obećavajuću terapiju u kakau.

Naime, antioksidansi iz kakaovog praha mogli bi značajno da uspore napredovanje dijabetesa!

Problem s insulinom

U osnovi dijabetesa je poremećaj vezan za insulin, hormon koji proizvode, skladište i otpuštaju beta ćelije u pankreasu. Insulin je odgovoran za kontrolu i regulisanje nivoa šećera u krvi. On sprečava da nivo šećera naraste toliko visoko da naškodi krvnim sudovima i organima.

Kod dijabetesa tipa 1, pankreas proizvodi malo ili uopšte ne proizvodi insulin. Oboleli od dijabetesa tipa 2 mogu da imaju više insulina, ali on kod njih slabo deluje, jer su njihova tkiva manje osetljiva na njega. Stoga moraju da unose dodatne doze insulina, da bi im taj hormon proizveo regulatoran efekat na šećer u krvi.

Uloga beta ćelija

Studije su pokazale da je kod dijabetesa tipa 2, osim smanjene osetljivosti tkiva na insulin, prisutno i povećano odumiranje beta ćelija. Taj poremećaj uzrokuje slabiju proizvodnju insulina i brže napredovanje bolesti. Vođeni tom spoznajom, naučnici sa Univerziteta Brigem Jang u američkoj državi Juta bacili su se na istraživanje mogućnosti pojačavanja aktivnosti beta ćelija, da proizvode veće količine insulina. Istraživanje nedavno objavljeno u reviji The Journal of Nutritional Biochemistry dalo je naslutiti da bi sastojak pronađen u kakau mogao da bude koristan u borbi protiv dijabetesa.

foto: Shutterstock

Spasonosni katehin

Ranija istraživanja utvrdila su da su beta ćelije vrlo osetljive na slobodne radikale i na oksidativni stres koji oni uzrokuju. To je podstaklo naučnike da pažljivo prouče efekat antoksidansa flavonola iz kakaa.

Od svih flavanola, jedinjenja s antioksidativnim svojstvima, najdelotvornijim se pokazao katehin. Eksperimenti su pokazali da ishrana bogata tim sastojkom smanjuje gojaznost i poboljšava regulaciju nivoa šećera. Naučnici su potom istražili mehanizam kojim katehin deluje na beta ćelije.

"Molekul katehina povećava otpornost ćelija na oksidativni stres", tvrdi profesor Džefri Tesem, glavni autor istraživanja.

"Katehin jača mitohondrije, delove beta ćelija koji služe kao izvor ćelijske energije, podstičući ih da proizvode više insulina. To ujedno čini organizam otpornijim na oksidativni stres."

Preterano konzumiranje čokolade nije rešenje

Međutim, autori ističu da konzumacija većih količina čokolade u ovu svrhu ne bi donela zaštitu od dijabetesa. Morali biste da konzumirate jako puno čokolade da biste uneli dovoljno katehina za preventivni efekat, a to bi takođe bilo štetno, jer čokolada sadrži i šećer.

Na osnovu otkrića o blagotvornosti katehina, naučnici traže način izolovanja tog lekovitog sastojka iz kakaa zbog korišćenja u lečenju. Na primer, u obliku kapsula s ekstraktom kakaa koji sadrži standardizovanu dozu katehina.

"Ova saznanja pomoći će nam da delotvornije iskoristimo flavanole u hrani ili dodacima ishrani zbog boljeg kontrolisanja glukoze u krvi, a i zbog odlaganja ili sprečavanja nastanka dijabetesa tipa 2", kaže dr Endru Nilson sa Univerziteta Virdžinija Tek, koje je učestvovalo u istraživanju.

Dijabetičari počeli da ga piju svaki dan: Čaj koji reguliše šećer, težinu i još 10 bolesti!

foto: Profimedia

Ostale dobrobiti flavanola

Druge studije ukazale su na druge koristi flavanola iz kakaa, u koje spada katehin. Ovi sastojci snižavaju arterijski pritisak i smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Trenutno su predmet proučavanja i kao potencijalna sredstva prevencije karcinoma i kognitivnih poremećaja. Flavanoli pripadaju velikoj grupi antioksidansa polifenola, koji uključuju flavonole, izoflavone, antocijanine, antoksantine i fenole.

Ostali značajni antioksidansi su vitamin A, vitamin E, beta karoten, likopen, melanoidini i indoli. Naoružajte se ovim sastojcima iz namirnica sa sledeće liste:

Vitamin A - pomorandže, brokoli, paprika, mango, kivi Vitamin E - orašasti plodovi, semenke, žitarice celog zrna, biljna ulja i avokado Beta karoten - pomorandže, kajsije, šargarepa, bundeva, mango Likopen - paradajz (kuvani), lubenica, šargarepa, papaja, mango Izoflavoni – soja, tofu, sočivo, grašak i mleko Flavonoli – kakao, čaj, zeleni čaj, citrusi, crno vino, luk i jabuke Katehini – kakao, crna čokolada, čaj Antoksantini - banana, karfiol, krompir, đumbir, crveni luk, beli luk, šampinjoni Antocijanini - šargarepa, borovnice, crveno vino Indoli - brokoli, karfiol i kupus Melanoidini - pržena zrna kafe

Ovo su prvi znakovi dijabetesa: Saznajte na vreme, sačuvajte srce!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs