obavezno pročitajte

Eritrit: Prirodni zaslađivač sa 0 kalorija skida kilograme, čuva creva, štiti zube!

U današnje vreme zbog ubrzanog načina života, velike količine stresa i nedostatka telesne aktivnosti, raste broj hroničnih bolesti poput dijabetesa, bolesti srca i gojaznost

Fitnes & Nutricija
12:47h Autor:
Eritrit: Prirodni zaslađivač sa 0 kalorija skida kilograme, čuva creva, štiti zube!
Eritrit, Foto: Shutterstock

Konzumiranjem nezdrave i brze hrane koja nam je postala sve više dostupna u svoj organizam unosimo veliku količinu šećera koji je izrazito štetan za naš organizam.

Kako biste lakše primenili zdraviji način ishrane konzumirajte namirnice koje imaju niži glikemijski indeks. Tako tradicionalni šećer koji je često prisutan u našoj ishrani možete zameniti eritritom. Eritirit (Eritritol) je prirodni šećerni alkohol koji nalazimo u vlaknastim delovima voća i povrća, i u fermentiranoj hrani. Eritrit se dobija fermentacijom šećera koji se nalazi u kukuruzu, a jako je lak za probavu, jer se već u tankom crevu u potpunosti razgrađuje.

Poput većine šećernih alkohola koristi se kao sredstvo za zaslađivanje, a svojim izgledom i ukusom podseća na šećer. Neke od namirnica koje sadrže malu količinu eritrita su pečurke, kruška, lubenica, grožđe, vino, soja sos i sir. Glikemijski indeks eritrita je ravan nuli tako da ne povećava nivo šećera u krvi i zato je pogodan za dijabetičare kao i osobe koje žele da izgube na težini, a osim toga ne pogoduje razvoju bakterija koje izazivaju karijes, tako da čuva i vaše zube. Ako pogledate police u zdravoj hrani koje su namenjene dijetetskoj ishrani sigurno ćete naći mnoštvo proizvoda koje sadrže taj slatki sastojak. Još jedna od prednost eritrita je ta da podnosi visoku temperaturu i zato je pogodan za kuvanje i pečenje što je idealno ako želite da napravite laganiju verziju svog omiljenog kolača.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs