Promenite navike

Kokice, losos, čips: Ako niste znali, ove namirnice mogu biti opasne po zdravlje i izazvati rak!

Potrebno je samo izmeniti određene životne navike kako bi se rizik od pojave raka sveo na minimum

Nutricija
14:25h Autor:
Foto: Shutterstock

Broj malignih oboljenja je u porastu i zbog toga treba preuzeti sve što može da spreči pojavu ili razvoj raka. Potrebno je samo izmeniti određene životne navike kako bi se rizik od pojave raka sveo na minimum.

 

1. Hidrogenizovana ulja

Hidrogenizovana ulja se nalaze u svim vrstama hrane, naročito u prepakovanoj, brzoj hrani i margarinu. Ova ulja nekada su bila biljna, ali su zatim obrađena u masnoće za koje je sigurno da uzrokuju razne vrste raka.

2. Kokice iz mikrotalasne

Prema istraživanjima, hemikalije koje se nalaze u unutrašnjem omotaču kese, uključujući perfluorooktansku kiselinu (PFOA) su hemikalije koje uzrokuju pojavu raka jetre, testisa i pankreasa. Prilikom spremanja u mikrotalasnoj, hemikalije isparavaju i povlače se u unutrašnjost kokica. Pripremajte kokice na staromodan način, onako kako ste to radili dok se nisu pojavile mikrotalasne.

 

Ma kakvo zrnevlje i moderne bobice: Ove jeftine namirnice su istinska superhrana!

foto: Profimedia

3. Mesne prerađevine

Meso konzervirano dimljenjem, stvrdnjavanjem, soljenjem ili meso koje sadrži hemijske konzervanse, povezuje se s povećanim rizikom od raka debelog creva. Većina ovakvog mesa proizvodi se s kancerogenim sastojkom poznatim kao natrijumfosfat koji se koristi da bi pakovano meso dobilo jarko crvenu boju kako bi izgledalo sveže. Ove prerađevine uključuju kobasice, viršle, zapakovanu šunku, parizere, salame i sve vrste crvenog mesa koje se koristi u zamrznutim vrstama obroka.

4. Belo brašno

Rafinirano belo brašno je najčešći sastojak svake hrane, ali velika količina ugljenih hidrata je pravi razlog za brigu. Studija je pokazala da se konzumiranjem rafiniranih ugljenih hidrata kod žena povećava rizik od dobijanja raka dojke za 220 posto. Hrana koja ima visok glihemijski indeks (GI) generalno je odgovorna za nagli skok šećera u organizmu, što osim insulinske rezistentnosti, može izazvati napredovanje i širenje raka.

5. Crveno meso

Crveno meso je često dimljeno, sušeno ili presoljeno do tačke opasnosti. Osim toga, često se dodaju konzervansi kako bi se produžila "svežina" mesa, a koji uzrokuju rak creva. Dobra vest je da šteta izazvana crvenim mesom može da se popravi prirodnim putem, uz dijetu bogatu vlaknima.

 

3 namirnice koje ne treba prati pre upotrebe: Jedna će vas iznenaditi!

foto: Profimedia

6. Gazirana pića

Sadrže ogromnu količinu kalorija, šećera i dodatih sastojaka, a nemaju hranjivu vrednost. Jedno gazirano piće sadrži blizu deset kesica šećera (u jednoj kesici je blizu sedam grama šećera). Prema istraživanjima, najpopularnija dijetalna i "regularna" gazirana pića imaju isti uticaj na zubnu gleđ kao i akumulatorska kiselina, što dovodi do povećanja osetljivosti zuba i pojave karijesa uprkos dobroj oralnoj higijeni. Istraživanje koje je sproveo Univerzitet u Minesoti pokazuje da osobe koje popiju minimalno dva gazirana pića u toku sedmice skoro udvostručuju rizik od dobijanja raka pankreasa.

7. Slatkiši

Šećer je loš! Nije reč o šećeru koje se može naći u voću, već o belom obrađenom šećeru. Rak i tumori "vole" šećer i što ga više konzumirate veći je rizik da obolite.

8. Dijetalni proizvodi

Gojaznost može biti uzrok raznih oboljenja kao što su neke vrste tumora, hipertenzija ili dijabetes. Namirnice namenjene za dijetu, mršavljenje, kao i niskokalorični proizvodi mogu da vam pomognu pri mršavljenju, ali često sadrže aspartam (veštački zaslađivač), veštačke boje, hemikalije, što dodatno povećava rizik od raka. Ukoliko želite da oslabite, savetujemo vam da uvrstite fizičke aktivnosti u vašu svakodnevnicu pre nego da posegnete za nezdravim, a dijetalnim namirnicama.

 

Imaju nula kalorija, a ekstremno su zdrave: Ove namirnice mogu da se jedu neograničeno!

foto: Profimedia

9. Losos iz ribnjaka

Riba je zdrava i povoljan je izvor proteina i masnih kiselina odličnih za srce. Losos je naročito dobar za zglobove, tkivo i kosti, ali način uzgajanja lososa može izazvati rak. Losos iz ribnjaka sadrži znatno manje količine vitamina D u poređenju s "divljim" lososom i sadrži ogromnu količinu raznih kontaminirajućih materija, kao što su polihlorovani bifenil (PCD), kancerogene materije i razni pesticidi, od kojih je najčešći dihlor-difenil-trihloretan (DDT). Ovakav losos se može konzumirati jednom u pet meseci, bez bojazni da se poveća rizik od raka. Takođe, ribe iz ribnjaka se obično leče visokom dozom antibiotika.

10. Alkohol

Alkohol je naučno dokazani uzročnik raka, ali javnost toga nije baš svesna. Čak i nisu u rizičnoj grupi samo alkoholičari, nego i osobe koje redovno piju pod većim rizikom od sedam različitih vrsta karcinoma, uključujući rak dojke i usne duplje. Alkohol izaziva rak tako što oštećuje zdrave ćelije u organizmu i zamenjuje ih kancerogenim ćelijama. Najčešći tipovi raka kod osoba koje konzumiraju alkohol su rak pankreasa i jetre.

11. Čips

Akrilamid je hemikalija koja se može pronaći u gumi, dimu cigareta, lepku i čipsu od krompira. Većina će se sigurno zapitati otkud ova supstanca u hrani, međutim odgovor na ovo pitanje još nije pronađen, iako brojni stručnjaci istražuju ovaj problem.

 

Namirnice koje obaraju visok pritisak: Spas za sve koji pate od hipertenzije!

foto: Profimedia

12. Konzervirani paradajz

Paradajz je jedna od najzdravijih namirnica jer sadrži antioksidanse poput likopena, luteina, beta karotena i holina. Takođe je i bogat izvor vitamina A, C i folne kiseline, ali konzerviranje paradajza ima nepovoljna svojstva i izaziva rak. Unutrašnjost ambalaže većine konzerviranih namirnica sadrži bisfenol-A (BPA), hemikaliju koja se ponaša kao estrogen i koja remeti hormonalnu aktivnost organizma. Istraživanja povezuju BPA sa srčanim oboljenjima, oštećenjima creva, neplodnošću, povećava rizik od raka dojke i raka prostate. Nisu sve konzervirane namirnice zabrinjavajuće, ali konzervirani paradajz je posebno opasan, jer se zbog njegove visoke kiselosti BPA zadržava u njemu.

13. Turšija, dimljena i usoljena hrana

Kao i kod mesnih prerađevina i ovde je zabeležen visok nivo hemikalija i nitrata koji produžuju rok ovim namirnicama i čine da proizvodi duže ostanu sveži. Dimljene namirnice mogu da sadrže katran koji je odavno poznat kao faktor koji izaziva rak.

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs