Ukusne i zdrave

Ma kakvo zrnevlje i moderne bobice: Ove jeftine namirnice su istinska superhrana!

Naširoko dostupne i cenom pristupačne

Fitnes & Nutricija
11:56h Autor:
Ma kakvo zrnevlje i moderne bobice: Ove jeftine namirnice su istinska superhrana!
Foto: Shutterstock

Iako poslednjih godina za najzdravije namirnice važe "moderne" bobice, zrnevlje i biljke za koje do skoro nismo ni čuli, niti znamo gde imaju da se kupe, stara, dobra, jeftina hrana i dalje spada u neke od najboljih koje možete da podarite svom organizmu!

U nastavku vam donosimo listu 20 supernamirnica, prave superhrane, koja je široko dostupna i cenom pristupačna, a lako ju je svrstati na praznični meni i ne ostati gladan!

Pročitajte i: Srpska doktorka izlečila hiljade ljudi od raka: Kod mene se ne umire! (VIDEO)

Prokelj Iako je često na glasu kao neukusno i mrsko povrće, prokelj pripremljen s lukom i maslinovim uljem kao prilog jelima postaće vam draži od krompira. Ujedno, ima nizak glikemijski indeks i odličan je izvor vitamina C i antioksidanasa, a sadrži i glikozid sinigrin, koji podstiče samouništenje ćelija raka.

Karfiol Kao i prokelj, karfiol je iz porodice kupusnjača, gotovo je bez masti, ima vrlo malo ugljenih hidrata i niskokaloričan je, a sa mnogo fitonutrijenata koji imaju višestruke pozitivne efekte.

Masline Masline nisu visokokalorične, bogate su gvožđem i bakrom, imaju značajne količine vitamina E, a sadrže i ceo niz fitohemikalija, koje značajno doprinose zaštiti organizma. Maslinovo ulje je gotovo jednako efektno kao i sam plod.

Celog života bacamo pravo blago: Naučnici kažu da može da ubije 14 vrsta ćelija raka!

foto: Shutterstock

Sočivo Zrnasta mahunarka koja se uzgajala još u kameno doba bogata je kalcijumom i beta-karotenom. Kombinovanjem sočiva s različitim žitaricama u istom obroku dobija se uravnotežen sastav aminokiselina.

Avokado Tropsko voće poreklom iz Srednje i Južne Amerike, prema legendi, ima čarobne moći. U stvarnosti, avokado je dobar izvor bakra i vitamina E koji štiti od raka dojke i prostate.

Saznajte i: Doktori savetuju: Ove masne namirnice treba redovno jesti!

Jaja

Svako jaje ima šest grama proteina i samo 72 kalorije. Korisna je informacija da belance ne sadrži holesterol, a smatra se idealnim izvorom proteina, jer sadrži sve esencijalne aminokiseline u pravim razmerama. Jaja su ujedno dobar izvor kolina, luteina, gvožđa, vitamina B2, folne kiseline, biotina, vitamina B12, vitamina D i vitamina E. Saznajte i sve posledice nedostatka vitamina B12 - Alchajmer, vrtoglavice, zaboravljanje!

Orasi

Samo 30 grama oraha dnevno može značajno da poboljša vaše zdravlje. Orasi sadrže dvostruko više antioksidanasa, pa su zaista "ultrasuperhrana" jer pomažu organizmu u borbi protiv starenja, raka, neuroloških bolesti i upala. Sadrže i kvalitetne masne kiseline, gvožđe, kalcijum, magnezijum, fosfor, cink, mangan, selen, vitamine B, E i K.

Posle ovoga, organizam sam počinje da uništava bolesti: Zapišite i čuvajte ovaj recept!

foto: Profimedia

Pomorandže

Dostupna tokom cele godine, pomorandža je pristupačna, hranljiva, zdrava i odličnog ukusa. Jedna pomorandža sadrži gotovo 100 odsto preporučene dnevne vrednosti unosa vitamina C i čak 170 različitih fitonutrijenata koji sprečavaju nastanak krvnih ugrušaka.

Pročitajte i: Nijedan apotekar vam neće priznati: Ovo je jedini pravi lek za kosti!

Jabuke

Jedna od najrasprostranjenijih vrsta voća, ali i najzdravija. Godišnje bi svako trebalo da pojede oko 40 kg jabuka, što iznosi oko 600 kalorija, isto kao litar mleka. Bogata je vitaminima A, B1, B2 i C, od minerala je najbogatija kalijumom i fosforom, a sadrži i gvožđe i kalcijum. Najbolje ju je jesti sirovu.

Zeleni čaj

Već hiljadama godina, zeleni čaj je vrlo cenjen napitak u azijskim zemljama, ne samo zbog svog osvežavajućeg i aromatičnog ukusa, nego i zbog toga što može da smanji rizik od nastanka niza bolesti. Dve šoljice zelenog čaja dnevno su sasvim dovoljne da poboljšate svoje zdravlje.

Crni pasulj

Pasulj je namirnica puna vlakana, a crni sadrži čak 15 g vlakana i najbolje se kombinuje sa žitaricama, ima visoku hranljivu vrednost i preporučuje se u mnogim dijetama.

Ishrana broj 1, još od 1920. godine: Leči najteže bolesti, menja psihu, sagoreva svaki gram masnoće!

foto: Shutterstock

Kivi

Kao i jabuke, i kivi se naziva supervoćem. Prepun je vitamina, minerala, antioksidanasa, vlakana i smatra se visokovrednom namirnicom. Zanimljivo je da sadrži više vitamina C od citrusa.

Pročitajte i: Kardiolog Kliničkog centra otkriva: Mislite da je pritisak 120/80 normalan? U zabludi ste!

Kelj

Kelj je istovremeno energetski vrlo prihvatljiv za sve koji paze na unos kalorija, a nutritivno bogat različitim vitaminima, mineralima i fitohemikalijama. Savetuje se da ga pripremate kuvanjem na pari budući da se pritom ne gube nutritivno važne komponente.

Đumbir

Biljka poreklom iz Kine koja se koristi već hiljadama godina kao lek, začin, hrana i sredstvo za ulepšavanje. Bogat je mineralima i vitaminom C, a pomaže i pri problemima sa želucem.

Batat

Slatki krompir, poznat i kao batat, ima manje kalorija od običnog belog krompira. Obiluje beta-karotenom, koji mu daje karakterističnu žutu ili narandžastu boju, i proteinima koji pružaju antioksidativnu zaštitu.

Banane Kremasta, slatka i bogata dijetalnim vlaknima i vitaminima, banana je voće koje obožavaju sve generacije. Vrlo je dobar izvor vitamina B6 i dijetalnih vlakana, vitamina C, kalijuma i mangana.

Kompletno čišćenje debelog creva za 24 sata: Izbacite otrove i suvišne masnoće! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Smeđi pirinač

Bogat izvor nužnog magnezijuma, a sadrži ga čak tri i po puta više nego beli pirinač. Bogat je vitaminom B1 i vlaknima, nikotinskom i folnom kiselinom.

Saznajte i: Nivo magnezijuma u vašem telu je opasno nizak: Prvi simptomi!

Spanać

Spanać je lako varljiva namirnica bogata vodom i niske energetske vrednosti. Najveća vrednost spanaća je bogatstvo mineralnih sastojaka i vitamina, a zbog izrazito zelene boje naziva se "kraljem povrća sa hlorofilom".

Grčki jogurt

Pravi grčki jogurt nastaje izvlačenjem surutke posebnom metodom i ne sme da sadržavi dodate šećere, zaslađivače ili materije za zgušnjavanje. Osim što je ukusan, pun je proteina.

Ćureća prsa

Meso ćuretine ima manje masnoća od piletine, svinjetine ili govedine, a njegova najvažnija zdravstvena prednost je to što je odličan izvor proteina. Malo više od 100 grama osigurava 65 odsto dnevnih potreba za proteinima, a ujedno je i izvrstan izvor neophodnog selena.

Sva lekovita svojstva leblebije: U stanju je da za 24 sata očisti celo telo!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs