Birajte jelo prema karakteru

Koje namirnice odgovaraju vašem tipu ličnosti?

Kineska medicina određuje koja vam ishrana najviše odgovara u zavisnosti od četiri osnovna elementa - vatre, zemlje, metala i vode. Na osnovu toga saznajte da li ste hladni, vreli, vlažni ili suvi tip i kako bi trebalo da izgleda vaš meni
Nutricija 03.10.2013. - 17:35h Autor: stvarukusa.rs
Foto: Shutterstock

Bilo da ste gurman, koji sa zadovoljstvom uživa u svakoj hrani ili ste vegetarijanac, kineska medicina vam savetuje da u zavisnosti od vaših osobina odaberete namirnice koje redovno treba da budu na vašem meniju.

 

Kineski lekari organe, boje, mirise i emocije posmatraju na osnovu njihovih osobina, koje odgovaraju nekom od četiri osnovna elementa: vatri, zemlji, metalu i vodi. Isto važi i za namirnice. U isto vreme svako jelo ima termičke osobine i sposobnost da hladi, greje ili da bude neutralno. Naš mini-test otkriće vam koji ste tip ličnosti prema zastupljenosti ćetiri elemenata.

 

Vatra


Ukus: Gorko
Organi: Srce, tanko crevo
Namirnice: Jagnjetina, ovčiji sir, bosiljak, ruzmarin, matovilac, cikorija, rukola, pivo

 

Zemlja
Ukus: Blag i sladak
Organi: gušterača, želudac 
Namirnice: komorač, breskva, šargarepa, krompir, kupus, junetina, avokado, krastavac, med, mango

 

Metal
Ukus: Ljuto
Organi: Pluća, debelo crevo
Namirnice: Kari, đumbir, beli luk, praziluk, divljač, vlašac, rotkivice

 

Voda


Ukus: Slano
Organi: Bubrezi, bešika
Namirnice: Salama, parmezan, rakovi, masline, mineralna voda

 

Koji ste vi tip prema kineskoj teoriji? Prema simptomima bolesti lekar tradicionalne medicine može da otkrije da li u vama ima više janga ili jina, jedne od dve energije koje treba da su u idealnoj ravnoteži. Jang vam je potreban da budete aktivni, a jin da možete da nađete potreban mir nakon radnog dana.

 

Ko ima previše janga (vreli tip), treba da jede jela koja hlade, a dok oni koji imaju previše jina (hladni tip), treba da jedu namirnice koje zagrevaju. Kod vlažnog tipa, koji je isto posledica viška jina, treba smanjiti unos tečnosti, dok kod suvog tipa unos tečnosti treba povećati. Naš upitnik otkriva koji ste tip, a ako se po osobinama nalazite između dva tipa, poslušajte opšte preporuke za oba.

 

Hladni tip

 

- Stalno su vam hladne noge

 

- Zadnjica i butine su vam često hladni

 

- Noću morate često u toalet

 

- Često imate proliv

 

- Imate česte prehlade

 

Ovo vam pomaže: Tri puta dnevno jedite toplo kuvano jelo. Treba da čuvate bubrege i da se toplo oblačite. Kupke za stopala sa đumbirom posebno će vam prijati.

 

Vreli tip

 

- Vruće vam je

 

- Imate gorušicu i pečenje u želucu

 

- Glas vam je jak

 

- Boja lica vam je crvena

 

- Često loše spavate

 

Ovo vam pomaže: Izbegavajte kari, čili, đumbir, beli luk. Jedite povrće koje hladi, poput brokolija ili blitve. Ujutro pojedite kačamak sa sojinim mlekom, jer će vam to sigurno smiriti stomak.

 

Vlažni tip

 

- Organizam sakuplja suvišnu vodu

 

- Imate gasove

 

- Ne možete da se koncentrišete

 

- Jede vam se slatko

 

- Ujutro su vam oči natečene

 

Ovo vam pomaže: Izbacite hleb i mlečne proizvode. Pijte čaj od kukuruzne svile. Doručkujte raskuvan pirinač umesto kifle i jogurta. Izbegavajte previše voća.

 

Suvi tip

 

- Osećate se ranjivo

 

- Noću se znojite

 

- Trnu vam ruke i noge

 

- Zavrti vam se u glavi kada ustanete

 

- Oči su vam osetljive na svetlost

 

Ovo vam pomaže: Treba da jedete mnogo supe i sočnog povrća, jer će tečnost iz hrane bolje biti apsorbovana od vode. Odmarajte se često. Šetajte se na svežem vazduhu, to će vam učiniti dobro.

 

Saveti kineske medicine

 

Najvažnije je da jedete što prirodniju hranu. Masti, belančevine i ugljeni hidrati (element zemlja) teško se vare. Kisele, ljute i slane namirnice, koje odgovaraju elementima drveta, metala i vode, pomažu telu da iskoristi hranljive sastojke. Sve što gušterača i želudac ne svare, nagomilava se u telu kao vlaga i ostaje neiskorišćeno. Da biste to sprečili, poslušajte sledeće preporuke:

 

- Redovni topli obroci od svežih sastojaka

 

- Povrće samo sezonsko, najčešće u vidu salata

 

- Voće samo domaće, sveže, ali i kao kompot ili dinstano

 

- Pazite na kvalitet namirnica

 

- Začini koje možete da koristite jesu đumbir, korijander, kim, lovor, kardamon

 

- Dodajte u jela rendanu koru limuna, ako nije prskan

 

- Što manje hleba

 

- Topla voda ili čaj za piće, bez hladnih napitaka

 

- Izbegavajte šećer, slatkiše, južno voće

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...