Ishrana

Oporavak posle hemioterapije: Vratite snagu za par dana ovom ishranom! (RECEPTI)

Sveža hrana ne preporučuje se obolelima od kancera u velikim količinama, stoga je najbolje da povrće lagano barite svaki put pre jela
Fitnes & Nutricija
20:48h Autor:
Oporavak posle hemioterapije: Vratite snagu za par dana ovom ishranom! (RECEPTI)
Foto: Shutterstock

Kao što pojedine namirnice mogu ublažiti neželjene efekte hemoterapije, tako neka hrana olakšava terapiju zračenjem. Treba izbegavati alkohol i kafu, piti manje čajeva (osim zelenog čaja), zaboraviti na slaninu i druge mesne prerađevine, kao i industrijski prerađene sokove, dok je pušenje cigareta strogo zabranjeno jer može otežati lečenje.

Kupovnu, konzerviranu ribu u ulju takođe treba izbegavati, ali ako ste ljubitelj ribe, možete sami spremiti tunu ili losos, koji su bogati omega-3 masnim kiselinama i vitaminom D, što je odlična formula za jačanje oslabljenog imuniteta. Ishrana posle hemoterapije i zračenja treba da bude šarenolika, što se posebno odnosi na voće i povrće – sveža hrana ne preporučuje se obolelima od kancera u velikim količinama, stoga je najbolje da povrće lagano barite svaki put pre jela, dok bi paradajz trebalo kuvati da bi se oslobodio likopen.

Pokrenite metabolizam: Napitak od šargarepe i grejpfruta poboljšava probavu i izbacuje toksine!

S druge strane, šargarepu je najbolje jesti svežu, a umesto crvenog mesa jedite piletinu bez kožice, jer ćete tako obezbediti preko potrebne proteine, ali i energiju. Možete ih uneti u organizam i ako jedete ribu, jaja i mahunarke.

Takođe, veoma je važno da tokom radioterapije pijete mnogo tečnosti, jer je hidratacija najbolji način da se neutrališu štetni efekti.

Optimalna dnevna količina tečnosti nakon terapije zračenjem jeste tri litra – negazirana voda može biti dobar izbor, mada se preporučuju i topla pileća supa, kao i sveže ceđeni voćni sokovi. Ishrana posle hemoterapije isključuje sve kupovne industrijski prerađene napitke, jer su oni puni šećera, koji dodatno otežavaju lečenje, jer hrani maligne ćelije.

S druge strane, napici koje sami napravite bogati su vitaminom C – on ima sličnu strukturu kao glukoza, ali umesto da hrani maligne ćelije, on ih uništava.

Oporavak posle hemoterapije započnite uz smutije

Bomba zdravlja: Smuti koji sprečava rak, osteoporozu i upale

Banana i borovnica za jačanje imuniteta:

Izblendajte dve šake svežih borovnica i dve iseckane banane. Izmiksajte i dodajte sojino mleko, kako biste postigli željenu gustinu. Po želji, možete dodati i malo vanile. Ukrasite s nekoliko svežih borovnica i služite odmah. Voće i orašasti plodovi – idealna ishrana posle hemoterapije.

Voće i orašasti plodovi:

Ubacite u blender po 35 g pečenih badema, oraha, brazilskih oraha i lešnika. Dodajte šolju vode ili kokosovog ili sojiog mleka, dve iseckane jabuke, 50 g suvog grožđa i 50 g bobičastog voća po izboru. Ubacite četiri kašike nemasnog jogurta pa sve dobro izmiksajte.

U blenderu pomešajte dve seckane jabuke i dve seckane kruške. Dodajte polovinu celera, polovinu većeg krastavca, 85 g mladih listova spanaća, malo zelene salate i pola seckanog avokada. Sve dobro izmiksajte i popijte odmah.

Lubenica i krastavac za oproravak posle hemoterapije

Ubacite u blender 500 g lubenice, 250 g oljuštenog krastavca, 100 g celera i kašiku sveže ceđenogsoka od limuna. Dobro izmiksajte, sipajte u čaše pa pospite svezom nanom i semenkama lana.

Čudesna kombinacija 3 sastojka štiti od raka: Kako da napravite alkalnu vodu! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs