Kada treba biti pažljiv sa ovom namirnicom

Oprezno s belim lukom

Leči, ali može i da škodi. Iako za njega kažu da je bolji od antibiotika, postoje situacije u kojima ga treba izbegavati
Fitnes & Nutricija
19:46h
Oprezno s belim lukom
Foto: Shutterstock

Beli luk je simbol zdravlja i dugovečnosti. Ipak, postoje osobe kojima ne odgovara. Neki ljudi veoma loše reaguju na određene sastojke belog luka, pa se kod njih nakon konzumiranja mogu javiti izvesne poteškoće - gorušica, bol u želucu, nadimanje, gasovi, mučnina, krvarenje iz hemoroida, pečenje pri mokrenju, pa, čak, i razdražljivost.Nikako sa ginko bilobomPotreban je oprez i prilikom istovremene primene belog luka i preparata na bazi biljke ginko biloba ili visokih doza vitamina E, jer može doći do određenih problema (zbog pojačanog krvarenja).Nipošto sa lekovima za bolesti krvnih sudovaU slučaju istovremenog korišćenja belog luka i preparata na bazi heparina, aspirina ili lekova za oboljenja krvnih sudova, trebalo bi se obavezno posavetovati s lekarom.

Ne pre i posle operacijeS obzirom na to da može imati kontraindikacije s drugim lekovima i dodacima ishrani, preporučuje se pauza u njegovoj konzumaciji nekoliko nedelja pre i posle bilo kakve operacije.AlergijeRetko se dešava, ali beli luk kod nekih osoba može izazvati alergijsku reakciju, koja se manifestuje osipom, temperaturom i glavoboljom.Nikako ako imate anemiju i probleme s bubrezimaU prevelikim količinama, beli luk može štetno da deluje na bubrege, kao i na smanjenje broja crvenih krvnih zrnaca. Zato anemične osobe i osobe koje uzimaju antikoagulante (sredstva protiv zgrušavanja krvi) moraju kontrolisano konzumirati beli luk.

SavetAko vam želudac teško podnosi beli luk, pripremite namaz od njega: iseckajte ga, izmešajte s maslacem ili margarinom i time premažite hleb.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

TAGOVI:

beli luk