Omiljena letnja hrana koja pomaže u normalizaciji krvnog pritiska i sadrži malo kalorija!Ako volite da jedete plavi patlidžan i ako se on u letnjim danima često nalazi na vašem meniju, verovatno vam se više puta dogodilo da nakon pripremanja jela i dalje bude gorak. Gorčinu u plavom patlidžanu uzrokuju toksini čija se koncentracija povećava kad zbog hladnih klimatskih uslova on sporije raste, pa je gorčina u zrelim plodovima češća pojava u predelima s hladnom klimom.
Ovi toksini mogu uzrokovati i želudačne tegobe pa pre nego što krenete u pripremanje obroka za goste nije zgoreg da ih pitate da li su osetljivi na plavi patlidžan.Postoji, međutim, način da se smanji gorčina u plavom patlidžanu - za to će vam najbolje poslužiti so.
Nasecite patlidžan na kolutove ili kocke, u zavisnosti od toga kako želite da ga spremite, a zatim ga potopite u jako posoljenu vodu i ostavite da odstoji ili suve nasečene komade pospite velikom količinom soli. Patlidžan će pustiti smeđu tečnost, koju obavezno treba isprati pre termičke obrade.
Savet: Kad kupujete ovo povrće, birajte manje a teže komade. Tako ćete smanjiti verovatnoću da patlidžan bude gorak!