Ljudi jetru iz nekog razloga ne posmatraju kao važan deo digestivnog i endokrinog sistema. Gledaju na nju, naravno, sa poštovanjem, ali nekako apstraktno, i sve vreme pokušavaju da je "očiste" raznim lošim metodama.
Ako dozvolite jetri da radi mirno, za godinu dana će se vratiti u normalu, a usput će vam pomoći da se osećate odlično, regulišete insulin, glukozu i trigliceride.
Glavni organ za detoksikaciju sposoban je da to sam radi, ali naravno, postoje i stvari koji jetri mogu pomoći. Jetra najviše pati zbog našeg ponašanja. Najbolji način je da toksine ne unosite, to bi bilo prvo pravilo.. Jer, što duže bilo kakav otrov ostaje u organizmu, to više štete nanosi.
Ako se jetra razboli, u organizmu nastaje haos. Jer ona je centar regulacije mnogih metaboličkih procesa.
- Akumulira se metabolički otpad.
- Hranljive materije ne dospevaju na vreme u krv.
- Mnogi hormoni i enzimi se ili ne proizvode, ili se proizvode nekorektno.
- Energija je na nuli.
A ako je unutra sve loše, i spolja će sve biti. Osoba sa bolesnom jetrom se odmah primeti: koža je bleda, podočnjaci, otečena je, sve vreme želi da spava, raspoloženje je užasno.
Na jetru treba obratiti najviše pažnje ako primetite sledeće promene:
- Nedostatak hranljivih materija (deficiti).
- Poremećaji u analizama krvi – problemi sa proteinima, lipidnim profilom, glukozom, bilo kakva odstupanja u kompletnoj krvnoj slici.
- Loše stanje nakon uzimanja lekova i alkohola (izraženiji neželjeni efekti nego ranije, dug oporavak).
- Problemi sa zgrušavanjem krvi.
- Slabost, loše raspoloženje, nedostatak apetita, ali istovremeno želja za slatkim.
Kako pomoći jetri?
- Izbaciti alkohol i "brzu" hranu, ne prejedati se ni pod kakvim izgovorom. To je prvi zadatak.
- Dodati u jelovnik više izvora kalijuma: povrće, lisnato povrće, avokado, kokos, bobičasto voće, sušeno voće (oprezno sa njim), mahunarke.
- Potruditi se da se maksimalno ograniči izloženost toksinima. Što manje interakcije sa kućnom hemijom, na primer, koristiti jednostavna sredstva za bebe ili prirodna. Koristiti rukavice prilikom čišćenja.
- Lekove uzimti strogo po uputstvu. Na vreme korigovati doze i prekidati terapiju u dogovoru sa lekarom.
- Rešiti se viška težine. Masne naslage su upalni procesi koji ispuštaju toksine u krv.
- Uvesti u remisiju ili eliminisati sve hronične infekcije i upale, ne dozvoliti njihovu stalnu aktivnost. To se odnosi i na gljivice na noktima i stopalima, karijes i parodontozu.
- Držati pod kontrolom autoimune bolesti.
- Ne konzumirati ništa što iritira vaš sopstveni digestivni trakt. Čak ni nešto što je navodno zdravo. Ako primetite nadimanje ili osip nakon nekog proizvoda, isključite ga. Inače će jetra i dalje ispaštati sama za sve.
- Eliminisati koncentrate fruktoze. Ovaj tip šećera nanosi bol upravo jetri. Nema preterivanja sa bobičastim i drugim voćem. Proizvode sa čistom fruktozom u sastavu, voćne sokove ne kupujemo nikada.
- Piti čistu vodu. Ona učestvuje u detoksikaciji i pomaže hepatocitima da se regenerišu.
- Kontrolisati aktivnost štitne žlezde. Ako je TSH porastao iznad 2 u mladosti i iznad 3 u dobi od 55+, to je razlog da se obratite endokrinologu. Jetra i štitna žlezda su složen međuzavisni metabolički mehanizam. Kada strada jedna, boli i drugu. A najbolji poklon za štitnu žlezdu je vaše energično stanje. To se obezbeđuje proteinima, složenim ugljenim hidratima, aktivnim kretanjem, čistom ishranom bez izgladnjivanja i strogih ograničenja.
- Periodično davati analizu na enzime jetre.
- Jesti sirovo povrće i povremeno čak piti sokove od povrća. Kod osetljivog želuca, takav sok je bolje razblažiti vodom. Leti je sjajno pripremati ne samo zelene salate, već i smuti.
- Dodati u ishranu kupusnjače (povrće iz porodice Cruciferae). Jetra često pati zbog dominacije estrogena i uticaja njegovih toksičnih metabolita. Kupusnjače pomažu u kontrolisanju tog nereda.
- Podsećati na vlakna i vodu je suvišno. To je osnova sistema.
- Dodati u ishranu đumbir i druge prirodne začine. Oni aktivno učestvuju u procesima detoksikacije.
- Jesti jaja, masnu ribu i jetru. Holin i selen su najbolji prijatelji jetre.
- Ne zaboraviti na brusnicu.
Kada treba obratiti posebnu pažnju na jetru?
- Stalno nadimanje i gasovi.
- Gorušica.
- Zatvor.
- Žućkasta koža.
- Čuda težina: brzo dobijanje ili naglo mršavljenje.
- Skokovi pritiska.
- Anksioznost i promene raspoloženja.
- Upale na koži ili dermatitis.
- Hronični umor.
- Pojačano znojenje.
- Modrice po celom telu (ponekad je to samo genetika).
- "Pivski" stomak (nagomilavanje masnoće u predelu stomaka).
Shodno tome, zaključke o dobrom stanju jetre možete doneti na osnovu sledećih znakova:
- Čista koža.
- Mnogo energije.
- Gusta kosa.
- Zdrav apetit.
- Odsustvo viška obima u predelu stomaka, tanak struk.
- Normalni trigliceridi i enzimi jetre.
- Zdrav nivo glukoze u krvi.
I, naravno, ne zaboravite da pomažete radu limfatičkog sistema.
Skrivene uvrede i bes su takođe otrov. Svi radimo na automatu, a i trujemo se na automatu. Kontrolišite to. Živite čistije i jednostavnije. Ništa više nije potrebno.
Kada jetra prestane da akumulira masnoću zbog stresa i kada se oporavi, kvalitet života se višestruko povećava. Osećaćete se kao generator energije.
Stil/Džen