Zdravlje jetre je izgrađeno na tri veoma jednostavna i neverovatno moćna stuba:

  1. Eliminisanje prejedanja - nije važna veličina porcije, nego količina kalorija.
  2. Briga u vidu eliminisanja maksimalne količine toksina iz jetre.
  3. Shvatanje da je alkohol otrov, a ne način za opuštanje.

Struk je najčešće ogledalo funkcije jetre.

Metabolički stres jetre je sličan kao stres odgovorne osobe. Zamislite osobu koja radi i radi i shvata da je vreme da ode kući, ali ostaje jer ima još nešto da završi. Ne jede, ne spava i na kraju jednostavno sagori.

Kod savremenih ljudi, koji se hrane brzom hranom i pekarskim proizvodima, jetra živi u stanju takvog stresa decenijama.

Nosi najveći teret ljudske gluposti i nesebično štiti srce, mozak, bubrege i creva od preopterećenja i intoksikacije. Uvek na prvim linijama fronta.

I za sada nema spoljašnjih znakova metaboličkog kolapsa. Jetra se drži svim snagama.

Svi mi imamo pored sebe nekog ko jede i kaže: "Ja mogu da jedem sve: ćevape sa lukom i da zalijem pivom i ne gojim se. Nemam čak ni stomak!"

U stvari, tom čoveku stomak raste. Ali se ne pojavljuje se odmah.

Stomak
Velik stomak je znak da jetra ne može više da trpi vaše prejedanje i loš izbor hrane Foto: Shutterstock

Prvo, sloj zaštitne masti se zgušnjava iznutra, a zatim se postepeno formiraju šlaufi oko struka. Ali ta osoba ne želi to da vidi. 

Hronično preopterećenje hranom, alkoholom, lekovima i veštačkim aditivima neizbežno dovodi do toga da jetra počne da otkazuje.

Višak masti se nakuplja, bukvalno stavljajući sve  funkcije u stanje čekanja. To su stotine vitalnih funkcija, imajte na umu.

A ako naš glavni distributer energije i hormonski regulator prestane da radi, onda i metabolički procesi otkazuju.

Struk postaje sve širi.

Mast guši jetru iznutra, a jetra ne može da natera telo da sagoreva ovu mast jer je njome oslabljena.

Šta je sledeće?

A zatim insulinska rezistencija i, u bliskoj budućnosti, dijabetes tipa 2.

Ako vam je jetra bolesna, onda je dijabetes odmah iza ugla.

Ako vam stomak počne da otiče, posetite lekara i zatražite uputnicu za sledeće testove:

  1. Biohemija krvi. Specifični markeri za funkciju jetre uključuju ALT, AST i alkalnu fosfatazu.
  2. Trigliceridi.
  3. Insulin.
  4. Glukoza na gladno.

Ovo je najniži minimum, plus ultrazvuk abdomena.

shutterstock-1461952652.jpg
Kad jetra oboli to znači da popušta granica odbrane Foto: Shutterstock

Šta treba da uradim da sve vratim na mesto?

Ne možemo bez lekarskih uputstava; koristimo terapiju, naravno, ali i sami aktivno učestvujemo u procesu oporavka.

Prvo, morate se pripremiti na činjenicu da će se rezultati testova prvo vratiti u normalu, a tek onda će salo na stomaku početi da nestaje.

Veoma je važno razumeti sam princip.

Jetra kontroliše procese korišćenja primljene energije.

Ako je oslabljeno, telo postaje skladište masti, i skladišti ih neravnomerno, na nekim potpuno neprikladnim mestima. Ali to je neprikladno za nas. Telo zna šta radi — pokušava da se spase.

Mast se nakuplja u predelu organa iz nekog razloga - to je odbrambeni mehanizam.

Rasterećenjem jetre, počećete slobodno da dišete, a vaše telo će postati toniranije.

shutterstock-1036088662.jpg
Zdrava hrana je put do zdrave jetre Foto: Shutterstock

Strategija je jednostavna:

1. Prestanite da polažete lažne nade u magične pilule.

2. Čišćenje jetre suvim češljanjem i maslinovim uljem prepustite isceliteljima. Hranite se čisto, redovno i bez stresa.

3. Radimo na tome da se rešimo viška kilograma.

Ako imate masnoću u jetri, čak i ako tehnički niste preteški (prema vašem BMI), krajnje je vreme da smanjite ukupni procenat masti. Moraćete da smršate.

Ako nemate višak kilograma, ipak radite na izgradnji mišićne mase.

Kalorijski deficit i povećana aktivnost su neophodne mere.

4. Odmah i nepovratno eliminišite brašno, slatkiše, kilograme voća, alkohol i pohovano i prženo.

5. Zapamtite da je fruktoza veoma štetna za jetru.

6. Razumevanje toksina oko nas: ne podgrevajte hranu u plastici, koristite blage deterdžente za pranje i td.

7. Smanjite težinu stvaranjem udobnog kalorijskog deficita u celim, domaćim obrocima.

shutterstock-1984323800.jpg
Foto: Shutterstock

8. Radimo na crevima: Ako se oseća loše (nadimanje, osip, grčevi), onda odmah da znate da i jetra pati zbog tih stvari.

9. Kontrolišite unos ugljenih hidrata. Dve umerene porcije žitarica ili mahunarki u prvoj polovini dana su najbolje rešenje za mršavljenje i oporavak. Više nije potrebno!

10. Eliminišite soju i gluten kao glavne faktore upale. Takođe eliminišite kukuruz, osim ako nije organskog porekla.

11. Ne preterujte sa proteinima (konzumirajte približno 1,5 grama čistog proteina na 1 kg idealne težine), ali zapamtite da su upravo proteini ti koji će popraviti oštećenja, izgraditi nove ćelije i pomoći jetri da se reši viška masti. Jedite 3 puta dnevno: jaja, riba, živina, morski plodovi, iznutrice itd. 

12. Jedite zdrave masti. Lecitin iz jaja je koristan za ćelije jetre, baš kao i omega-3 masne kiseline.

13. Dodajte krstasto povrće u svoju ishranu. Krstasto povrće pomaže u obnavljanju ravnoteže i time štiti ćelije jetre.

14. Dodajte malo zdravih masti svakom obroku kako žuč ne bi zaboravila svoju pravu svrhu.

I još nekoliko činjenica:

  • Masna bolest jetre povećava rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 pet puta.
  • Ako imate veliki stomak, onda je 100% problem sa jetrom.
  • Povišeni trigliceridi takođe ukazuju na to da su problemi već počeli. Njihovo smanjenje ukazuje na to da ste preokrenuli patološki proces.
  • Ako možemo normalizovati funkciju jetre, pankreas i štitna žlezda će se oporaviti domino efektom. 
  • Gubljenje težine je subjektivno. Čak i tri kilograma viška mogu biti štetna. Apsolutno morate poboljšati svoje metaboličke markere, čak i ako izgledate vitkije.
  • Vežbanje je neophodno – ono energizira jetru i stvara ključni uslov za zdrav metabolizam: jetra daje ćelijama podsticaj, a vi (i jetra) se brže rešavate masti jer prirodno postajete aktivniji i otporniji.
  • Ako vam je jetra oslabljena, izbegavajte zasićene masti poput slanine, masnog mesa i masti.
Ilustracija doktorke koja drži jetru u rakam
Zabrinjavajuće je da oko 80 odsto obolelih od masne jetre, ostaje nedijagnostikovano, jer bolest često nema jasne simptome, ili ih ima, ali se oni pripisuju manje ozbiljnim problemima. Foto: Shutterstock

Zašto ništa ne funkcioniše? Čini mi se da se zdravo hranim, ali mi se stomak ne smanjuje, a stanje jetre je i dalje loše?

1. Nema kalorijskog deficita.

2. Prepuštate se ugljenim hidratima — čak i zdravim. Jedete puno peciva.

3. Jedite više voća.

4. Nije bilo vredne aktivnosti i još uvek je nema.

5. Pijete malo čiste vode.

6. Rutina nije uspostavljena.

7. Nastavljate da jedete u hodu i na kraju imate 6-7 obroka umesto planiranih 3-4.

Ako sve uradite kako treba, postoji 100% šansa da će se obim struka vratiti u normalu, a nivoi triglicerida, enzima jetre, insulina i glukoze će biti obnovljeni.

Opet nema ničeg misterioznog u ovoj situaciji. Naporan rad, doslednost, pažnja posvećena detaljima, čist pristup.

I vaš stomak će početi da se topi, a rezultati testa će vas obradovati.