Palenta se priprema kuvanjem kukuruznog brašna u vodi. Kao jednostavna i minimalno prerađena hrana, sve je češće na jelovniku ljudi koji su svesni koliko je važno u organizam unositi zdrave namirnice. Kačamak sadrži dovoljno minerala, nutrijenata i vitamina, koliko je telu potrebno da bi normalno funkcionisalo.
Holesterola nema uopšte, a u svom sastavu ima prirodne masti i upravo one su zaslužne za njene moći, koje pospešuju bolji i kvalitetniji rad creva. Palenta je odlična za skidanje viška kilograma, jer takođe utiče i na dobro i zdravo varenje hrane, naročito u jačanju ćelija debelog creva pošto sadrži vlakna.
Kukuruz je zaslužan za sve dobrobiti ovog ukusnog jela. Zahvaljujući njemu, kačamak ima vrlo mali broj kalorija u sebi, pa je zbog toga idealan obrok za mršavljenje. Ona je jedna od najboljih i najefikasnijih namirnica koje se preporučuju kada su dijete u pitanju.
Može se pripremiti i unapred i jesti hladna.
Odlična za decu
Palenta je zdrav obrok, koji će mališani obožavati, pogotovu ako se kombinuje s jogurtom ili nekim povrćem koji vole. Ovaj obrok je idealan za njih jer sprečava nagli pad imuniteta.
Poželjna u ishrani sportista
Ovo jelo je korisno profesionalnim sportistima koji imaju dva treninga dnevno. Nakon jutarnjeg treninga zalihe energije u organizmu treba obnoviti što pre, pa je palenta tu od izuzetne pomoći. Kombinujte je s mlekom, jogurtom ili svežim sirom. Tako se uz obnovu energije u jetri obnavlja i mišićno tkivo.
Probajte paletu sa:
- mlekom (običnim ili kiselim)
- jogurtom
- svežim sirom
- kiselim kupusom
- prženim i začinjenim crnim lukom
- dinstanim pečurkama