Domaća aromatičnapileća pašteta sa puterom, lukom i pavlakom savršena je za doručakuz topli hleb i šolju čaja tokom hladnih jesenjih dana.
Osnovne informacije:
Kuhinja: Francuska
Tip jela: Namaz / Predjelo
Vreme pripreme: 20 minuta
Ukupno vreme: 1 sat (uključujući kuvanje i hlađenje)
Kalorije: Približno 180 kcal po porciji (30 g)
Broj porcija: 10–12
Težina pripreme: Lako
Sastojci:
- 400 g pilećeg belog mesa
- 1 glavica crnog luka
- 1 čen belog luka (po želji)
- 2 kašike ulja
- 80 g putera (omekšalog na sobnoj temperaturi)
- 2–3 kašike kisele pavlake
- So i biber po ukusu
- 1 kašičica senfa (opciono, za dodatnu aromu)
Priprema:
Kuvanje mesa: U šerpi skuvajte pileće meso u blago posoljenoj vodi (oko 30 minuta) dok ne postane mekano. Ohladite i iscepkajte na komade.
Prženje luka: Sitno iseckajte crni luk (i beli luk ako koristite) i propržite na ulju dok ne postane staklast i blago karamelizovan. Ostavite da se ohladi.
Blendanje sastojaka: U blender ili secko stavite skuvano i ohlađeno meso, prženi luk, omekšali puter, pavlaku, so, biber i senf. Blendajte dok ne dobijete glatku, ujednačenu smesu. Po potrebi dodajte još pavlake ili malo supe u kojoj se kuvalo meso, da bi pašteta bila mazivija.
Hlađenje: Prebacite paštetu u posudu sa poklopcem i ostavite u frižideru najmanje 2–3 sata da se stegne i razvije pun ukus.
Serviranje: Poslužite je uz topli tostirani hleb, masline ili domaće kiflice — i uživajte u svakom zalogaju! Prijatno!
Saveti:
- Umesto pilećeg belog mesa, možete koristiti i batake – biće punijeg ukusa.
- Po želji, dodajte malo muskatnog oraščića, peršuna ili limunovog soka za svežinu.
- Paštetu čuvajte u frižideru do 5 dana u zatvorenoj posudi.
- Odlična je kao namaz na hleb, krekere, uz sveže povrće ili kao deo predjela.