Postoje namirnice koje bi trebalo da jedete češće da biste podržali zdravlje creva, poput povrća bogatog vlaknima, celih žitarica i voća. Hrana bogata probioticima ima sličan efekat.

Naučne studije pokazuju da creva u kojima se nalaze dobre bakterije (tzv. probiotici) znače jači imunitet, manji rizik od gastrointestinalnih bolesti i određenih vrsta raka. Namirnice bogate probioticima čak podržavaju i zdravlje srca, smanjujući rizik od hipertenzije i srčanih oboljenja.

Žena otvara teglu sa kiselim krastavcima
Postoje dve glavne vrste: fermentisani i oni "obični", ukiseljeni u sirćetu. Foto: Profimedia

Kimči i kiseli kupus su takođe prepuni probiotika. Ali šta je sa kiselim krastavcima? Sam naziv se dovodi u vezu sa kiseljenjem, metodu konzerviranja hrane koja sprečava rast bakterija. Da li to znači da su i oni superhrana za creva? I ako jesu, šta se dešava kada ih jedete svaki dan?

Fermentisani / ukiseljeni krastavci

Prema rečima dr Robin Čutkan, gastroenterološkinje i autorke knjige "The Anti-Viral Gut", korist od kiselih krastavaca zavisi od toga kako su pripremljeni. Postoje dve glavne vrste: fermentisani i oni "obični", ukiseljeni u sirćetu.

stil-shutterstock-6.jpg
Prema rečima dr Čutkan, bolji su fermentisani kiseli krastavci. Foto: Shutterstock

"Krastavci ukiseljeni sirćetom ne sadrže korisne bakterije jer ih sirće uništava. Fermentisani krastavci, s druge strane, prave se u salamuri (slanoj vodi) i prolaze prirodan proces fermentacije koji povećava sadržaj dobrih bakterija, čineći ih pravim probiotikom", objašnjava dr Čutkan.

Dakle, za zdravlje creva bolji su fermentisani krastavci.

"Oni mogu biti veoma korisni za zdravlje probavnog sistema, dok oni u sirćetu, iako zdrava užina, nemaju isti efekat na creva", dodaje ona.

Dr Megan Rosi, dijetetičarka i naučnica koja se bavi zdravljem creva, potvrđuje isto. Ona objašnjava da fermentacija, za razliku od samog dodavanja sirćeta, donosi više koristi upravo zbog živih mikroba koji učestvuju u procesu. Tokom fermentacije nastaju i bioaktivni peptidi za koje je dokazano da snižavaju krvni pritisak, a pojedini mikrobi mogu čak da proizvode i vitamine.

shutterstock-510636325.jpg
Ako odlučite da svakodnevno jedete fermentisane krastavce, stručnjaci kažu da to može pozitivno da utiče na vaša creva. Foto: Shutterstock

Upravo zato fermentisani krastavci imaju veću "mikrodiverzitet" i smatraju se najboljim izborom za creva.

Šta se dešava kada jedete fermentisane krastavce svaki dan?

Ako odlučite da svakodnevno jedete fermentisane krastavce, stručnjaci kažu da to može pozitivno da utiče na vaša creva. Ako trenutno imate problema sa gasovima, nadimanjem ili zatvorom, njihovo uvođenje u ishranu može ublažiti simptome. Tome doprinosi i vlakno koje sadrže, ne samo probiotici.

I dr Čutkan i dr Rosi naglašavaju da svakodnevno konzumiranje fermentisanih kiselih krastavaca može smanjiti i upale u organizmu. Na primer, istraživanje sa Stenforda pokazalo je da ishrana bogata fermentisanom hranom povećava raznovrsnost mikroba u crevima, što je povezano sa smanjenjem rizika od preko 70 hroničnih bolesti, ali i sa smanjenjem upalnih markera u telu.

shutterstock-148407026.jpg
Postoji i upozorenje: fermentisani krastavci su često veoma slani, zbog čega ih treba jesti umereno. Foto: Shutterstock

Upozorenje

Međutim, postoji i upozorenje: fermentisani krastavci su često veoma slani, zbog čega ih treba jesti umereno. Previše soli može biti štetno za zdravlje srca, posebno kod osoba sa visokim pritiskom ili porodičnom istorijom srčanih bolesti.

Standardna porcija iznosi pola šolje i sadrži između 12 i 14 milijardi CFU (kolonija-formirajućih jedinica) bakterija mlečne kiseline, koje obnavljaju crevnu floru. To je više nego kod mnogih probiotskih suplemenata iz prodavnica zdrave hrane.

Fermentisani kiseli krastavci mogu biti dragoceni za zdravlje vaših creva, smanjuju upale, ublažavaju probavne smetnje i obnavljaju mikrofloru. Ipak, važno je da birate prave (fermentisane, a ne one u sirćetu) i da ih jedete umereno zbog visokog sadržaja soli. Tako ćete podržati i svoja creva i svoje srce.

Stil/Kreni zdravo(Nova) 

02:15
NAJMOĆNIJI LEK ZA IMUNITET SRBIJA IMA U IZOBILJU: Stručnjaci sa Harvarda sugerisali da je OVA namirnica NAJBOLJA (KURIR TELEVIZIJA) Izvor: Kurir televizija