Krastavci spadaju u jednu od najboljih namirnica za ljudsko zdravlje jer su bogati antioksidansima i mineralima.
Ali, često nam se dešava da kada zagrizemo naletimo na gorak komad.
Zbog čega je krastavac gorak?
Naime, neki krastavci su gorki zato što su prilikom rasta i sazrevanja plodova, vremenske prilike bile nepovoljne. Ako su visoke temperaure sa sušnim perodima, kada nema dovoljno padavina ili se ne zaliva dovoljno, tada krastavci postaju gorki. Takođe, nepogodni mogu biti i hladni periodi sa mnogo padavina.
Gorčina krastavca zapravo potiče iz alkaloida kukurbitacina. Neke sorte i hibridi ne sadrže ovaj alkaloid (nemaju ga nasledno) tako da ne mogu biti gorke ni u nepovoljnim uslovima gajenja.
Zbog gorčine, najčešće se preporučuje uklanjanje kože krastavca jer se upravo u njoj skuplja najviše sastojka koji stvaraju gorak ukus.
Međutim, kako se upravo u koži i semenkama krije najviše nutrijenata, njihovo uklanjanje nije najbolje rešenje.
Zato vam donosimo jedan sjajan trik koji će ukloniti gorčinu, a sačuvati nutrijente neophodne za dobro zdravlje i uravnoteženiu ishranu.
- Dobro operite krastavce.
- Odsecite vrh krastavca i protrljajte ga o drugi deo sve dok ne počne da izlazi pena.
- Zatim, trljajte još nekoliko minuta sve dok bela pena ne nestane.
- Ponovite postupak na drugom kraju krastavca, te krastavac dobro isperite vodom.
Na ovaj način oslobađa se kukurbitacin, krivac za gorki ukus krastavca.
Donosimo vam odgovore na pitanje zašto neki krastavci imaju gorak ukus i kako da ga se rešite