Krastavci spadaju u jednu od najboljih namirnica za ljudsko zdravlje jer su bogati antioksidansima i mineralima.
Ali, često nam se dešava da kada zagrizemo naletimo na gorak komad.
Zbog čega je krastavac gorak?
Naime, neki krastavci su gorki zato što su prilikom rasta i sazrevanja plodova, vremenske prilike bile nepovoljne. Ako su visoke temperaure sa sušnim perodima, kada nema dovoljno padavina ili se ne zaliva dovoljno, tada krastavci postaju gorki. Takođe, nepogodni mogu biti i hladni periodi sa mnogo padavina.
Gorčina krastavca zapravo potiče iz alkaloida kukurbitacina. Neke sorte i hibridi ne sadrže ovaj alkaloid (nemaju ga nasledno) tako da ne mogu biti gorke ni u nepovoljnim uslovima gajenja.
Evo kako da brzo ukiselite zeleni paradajz: Najukusnija salata svih vremena! (RECEPT)
Zbog gorčine, najčešće se preporučuje uklanjanje kože krastavca jer se upravo u njoj skuplja najviše sastojka koji stvaraju gorak ukus.
Međutim, kako se upravo u koži i semenkama krije najviše nutrijenata, njihovo uklanjanje nije najbolje rešenje.
Zato vam donosimo jedan sjajan trik koji će ukloniti gorčinu, a sačuvati nutrijente neophodne za dobro zdravlje i uravnoteženiu ishranu.
- Dobro operite krastavce.
- Odsecite vrh krastavca i protrljajte ga o drugi deo sve dok ne počne da izlazi pena.
- Zatim, trljajte još nekoliko minuta sve dok bela pena ne nestane.
- Ponovite postupak na drugom kraju krastavca, te krastavac dobro isperite vodom.
Na ovaj način oslobađa se kukurbitacin, krivac za gorki ukus krastavca.