Ukoliko svako jutro birate pekarske proizvode za doručak, budite spremni na posedice poput gojaznosti, manjka energije, umora, razdraženosti... 

Dr Monika Teho sa Harvardskog univerziteta tvrdi da palačinke, mafini i kolači nipošto nisu dobar izbor za jutarnji obrok. Slatki obroci za doručak često sadrže prerađene ugljene hidrate i šećere, dok su za zdravlje mnogo bolji obroci bogati vlaknima, proteinima i zdravim mastima.

Oni pomažu da duže ostanemo siti i da nivo šećera u krvi ostane stabilan. Doktorka Monika podelila je jedan od svojih omiljenih predloga za doručak. Idealna kombinacija je obrok koji je zdrav, zasitan i brz za pripremu. Dr Teho voli doručak od tri sastojka, gde je glavna zvezda - omiljeno voće. Ističe da voli da koristi zamrznuto voće jer je jeftinije i dostupno tokom cele godine. Voće je bogato vitaminima i antioksidansima.

shutterstock-1841499454.jpg
Foto: Shutterstock

Važno je znati koje voće ima nizak glikemijski indeks, što znači da ne izaziva nagli skok šećera u krvi. To su, na primer, jabuke, kruške, narandže, jagode, breskve, šljive i kajsije. S druge strane, banane i grožđe bi trebalo ograničiti, posebno ako imate problema sa visokim šećerom.

Voće je najbolje kombinovati sa jogurtom, koji je odličan izvor proteina i probiotika. Dr Monika savetuje da se izbegavaju jogurti bez masti, jer mala količina masti može da bude korisna za zdravlje.

Zdrave masti obezbeđuju i orašasti plodovi, pa ovakav doručak može da se obogati šakom omiljenih orašastih plodova ili semenki. Dr Teho najčešće bira bademe ili indijske orahe.

"Orašasti plodovi su bogati zdravim mastima i vlaknima, a uz to daju energiju", zaključuje doktorka.

(Mondo)