Sastojci:

Za pržene tikvice:

– 2 srednje tikvice, isečene na štapiće
– 1 šolja prezli (ili panko za dodatnu hrskavost)
– ½ šolje rendanog parmezana
– 1 kašičica belog luka u prahu
– 1 kašičica paprike
– ½ kašičice soli
– ¼ kašičice crnog bibera
– 2 jajeta, umućena
– ½ šolje brašna

Za jogurt dip:

– 1 šolja običnog grčkog jogurta
– 1 čen belog luka, iseckan
– 1 kašika maslinovog ulja
– 1 kašičica limunovog soka
– So i biber, po ukusu
– Svež peršun, sitno iseckan (opciono, za dekoraciju)

GLOSA  stock-photo-woman-peeling-fresh-zucchini-at-table-indoors-closeup-2434317801.jpg
Foto: New Africa/Shutterstock

  Priprema:

Priprema prženih tikvica:

– Zagrejte rernu na 200°C (400°F) i obložite pleh papirom za pečenje ili ga lagano premazite uljem.
– Isecite tikvice na štapiće (oko 7-10 cm dugačke).

Priprema panade:

– U plitkoj činiji pomešajte prezle, rendani parmezan, beli luk u prahu, papriku, so i biber.
– U drugoj činiji stavite brašno.
– U trećoj činiji umutite jaja.

Kombinacija tikvica:
– Svaki štapić tikvice prvo uvaljajte u brašno, zatim u umućena jaja, a potom u smesu sa prezlama.
– Stavite u pripremljeni pleh u jednom sloju.

Pečenje:

– Pecite u prethodno ugrejanoj rerni 20 minuta, okrenite ih na pola pečenja, dok ne postanu zlatno smeđi i hrskavi.

Priprema umaka od jogurta:

– U manjoj činiji pomešajte grčki jogurt, iseckani beli luk, maslinovo ulje, limunov sok, so i biber.
– Po želji, pospite svežim peršunom za dekoraciju.

Serviranje:

– Poslužite tople pržene tikvice uz jogurt dip sa strane.

Saveti:

– Za još hrskaviji efekat, koristite panko prezle umesto običnih.
– Ako želite, možete dodati malo ljute paprike u umak za pikantan ukus.

Stil / kuhinja-zdravlje