Skarpaća je tradicionalna italijanska pogača - neki je opisuju i kao pitu ili tart - koja potiče iz pokrajine Toskana. Veruje se da su ovo jelo osmislili pomorci koji su koristili povrće iz svojih vrtova. U slobodnom prevodu, skarpaća znači "stara cipela", a naziv je potekao zbog njene kore za koju se kaže da je tanka poput istrošenog đona.
Sastojci:
- 500 g tikvica
- 1 glavica luka
- 2 jaja
- 100 g brašna
- 50 g izrendanog parmezana
- 2-3 kašičice maslinovog ulja
- so i biber, prema ukusu
- sveži bosiljak, po želji
Priprema:
Tikvice operite i iseckajte na tanke kriške ili kolutiće pa stavite u činiju, posolite i ostavite da odstoje 20 minuta kako bi pustile višak vode. Nakon toga ih dobro ocedite.
Luk takođe isecite na tanke kriške.
U velikoj činiji umutite jaja, dodajte brašno i dobro izmešajte da dobijete glatku smesu. Dodajte parmezan, so, biber i, po želji, sitno seckani sveži bosiljak.
Umešajte oceđene tikvice i luk u smesu s jajima i brašnom. Sve dobro promešajte kako bi se sastojci ravnomerno rasporedili.
Pleh za pečenje premažite maslinovim uljem pa po njemu ravnomerno rasporedite dobijenu smesu, u sloju debljine oko 1 cm. Na vrh dodajte još malo maslinovog ulja.
Pecite 30-40 minuta, u pećnici koju ste prethodno zagrejali na 180 °C.
Prijatno!