Kad temperature porastu, telo traži nešto lako, osvežavajuće i hranljivo. Upravo zato su letnje salate postale omiljeni izbor za obrok koji brzo zasiti, a istovremeno ne opterećuje. U ovim receptima spojili smo najsočnije povrće, lagane proteine i aromatične začine, kako biste svaki dan mogli da uživate u zdravom i ukusnom jelu koje se sprema za tren oka.

1. Salata sa piletinom i fetom koja se jede celo leto

Letnje salate su savršene za osveženje tokom vrelih dana. Priprema je brza i jednostavna, a sastojke lako prilagodite onome što imate kod kuće. Salatu možete poneti na posao ili na izlet.

Sastojci:

  • 250 g orzo testenine (ili obične riže)
  • 300 g pilećih belih prsa
  • 1 veća glavica luka
  • 1 veća paprika
  • nekoliko cherry paradajza
  • 200 g feta sira

Za preliv:

  • 5 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašičica senfa
  • so, biber po ukusu
  • 1 čen belog luka (protisnut)
  • sok jednog limuna
  • 1 kašika pesto sosa od bosiljka
  • sveži bosiljak za dekoraciju
shutterstock_418490806.jpg
Foto: Shutterstock

Priprema:

Skuvajte orzo u tri puta većoj količini slane vode oko 15 minuta. Ako koristite rižu, skuvajte je po uobičajenom postupku. Pileća prsa začinite solju i biberom, pa ih ispržite na malo maslinovog ulja dok ne porumene. Povrće isecite na tanke trakice, a cherry paradajze prepolovite. U činiji pomešajte preljev od maslinovog ulja, senfa, limunovog soka, pesta i belog luka. Dodajte ohlađeni orzo, povrće i piletinu isečenu na trakice. Na kraju pospite izmrvljeni feta sir i ukrasite svežim bosiljkom. Ohladite u frižideru i poslužite.

2. Hladna salata sa testeninom i piletinom – brzo i ukusno

Sastojci:

  • 250 g kratke testenine (fusili, penne)
  • 300 g pilećih prsa
  • 1 crvena paprika
  • 1 krastavac
  • 100 g maslina bez koštica
  • 150 g svežeg sira (može i rikota ili feta)
  • sveži peršun

Za dresing:

  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 2 kašike limunovog soka
  • 1 kašičica meda
  • so i biber po ukusu
shutterstock_2444338049.jpg
Foto: Shutterstock

Priprema:

Skuvajte testeninu prema uputstvu na pakovanju, ocedite i ohladite. Pileća prsa ispecite i isecite na kockice ili trakice. Papriku i krastavac iseckajte na sitne kockice, masline prepolovite. U većoj posudi pomešajte testeninu, piletinu i povrće. Za dresing izmešajte ulje, limunov sok, med, so i biber i prelijte salatu. Na kraju umešajte sveži sir i pospite peršunom. Poslužite ohlađeno.

3. Letnja salata sa lećom i povrćem

Sastojci:

  • 200 g zelene ili braon leće
  • 1 paprika (najbolje crvena)
  • 2 sveža paradajza
  • 1 crveni luk
  • sveži peršun ili celer
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika vinskog sirćeta
  • so i biber
shutterstock_2425283567.jpg
Foto: Shutterstock

 Priprema:

Skuvajte leću u slanoj vodi dok ne omekša, ali da se ne raspada (oko 15-20 minuta). Ocedite i ostavite da se ohladi. Povrće isecite na sitne kockice, a luk na tanke kolutove. Pomešajte sve sastojke, začinite uljem, sirćetom, solju i biberom. Dobro izmešajte i ostavite u frižideru pola sata pre služenja.

4. Salata sa tunjevinom i svežim povrćem

Sastojci:

  • 1 konzerva tunjevine u vodi
  • 1 krastavac
  • 1 paprika
  • 2 paradajza
  • 1 glavica crnog luka
  • 100 g kuvanog kukuruza
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • sok od pola limuna
  • so, biber
  • kao prilog može pirinač, a i ne mora
shutterstock-176081642.jpg
Foto: Shutterstock

Priprema:

Povrće isecite na sitne komade, dodajte tunjevinu i kukuruz. Začinite uljem, limunovim sokom, solju i biberom. Promešajte i poslužite ohlađeno.

5. Salata sa avokadom, mladim spanaćem i orasima

Sastojci:

  • 1 zreo avokado
  • 150 g mladog spanaća
  • 50 g oraha (naseckanih)
  • 100 g feta sira
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika balzamiko sirćeta
  • so, biber
shutterstock_1037651275.jpg
Foto: Shutterstock

Priprema:

Avokado isecite na kockice, spanać operite i osušite. Pomešajte sa orasima i feta sirom. Začinite uljem, balzamikom, solju i biberom. Poslužite odmah.

6. Grčka salata kao lagani obrok

Sastojci:

  • 3 paradajza
  • 1 krastavac
  • 1 crvena paprika
  • 1 crveni luk
  • 150 g feta sira
  • masline po želji
  • maslinovo ulje
  • origano
  • so, biber
Grčka salata u tanjiru sa feta sirom i maslinama
Foto: Shutterstock

Priprema:
Povrće isecite na veće komade, pomešajte u činiji. Dodajte masline i feta sir isečen na kockice. Začinite maslinovim uljem, pospite origanom, solju i biberom. Ohladite i poslužite.

7. Salata sa kinoom, paprikom i kukuruzom

Sastojci:

  • 150 g kinoe
  • 1 paprika
  • 1 šaka kuvanog kukuruza
  • 1 zelena salata (rukola ili mešavina)
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika limunovog soka
  • so i biber
shutterstock_249526282.jpg
Foto: Shutterstock

Priprema:
Skuvajte kinou po uputstvu, ocedite i ostavite da se ohladi. Papriku isecite na kockice. Pomešajte kinoju, papriku, kukuruz i zelenu salatu. Začinite uljem, limunom, solju i biberom. Poslužite ohlađeno.