Kad temperature porastu, telo traži nešto lako, osvežavajuće i hranljivo. Upravo zato su letnje salate postale omiljeni izbor za obrok koji brzo zasiti, a istovremeno ne opterećuje. U ovim receptima spojili smo najsočnije povrće, lagane proteine i aromatične začine, kako biste svaki dan mogli da uživate u zdravom i ukusnom jelu koje se sprema za tren oka.
1. Salata sa piletinom i fetom koja se jede celo leto
Letnje salate su savršene za osveženje tokom vrelih dana. Priprema je brza i jednostavna, a sastojke lako prilagodite onome što imate kod kuće. Salatu možete poneti na posao ili na izlet.
Sastojci:
- 250 g orzo testenine (ili obične riže)
- 300 g pilećih belih prsa
- 1 veća glavica luka
- 1 veća paprika
- nekoliko cherry paradajza
- 200 g feta sira
Za preliv:
- 5 kašika maslinovog ulja
- 1 kašičica senfa
- so, biber po ukusu
- 1 čen belog luka (protisnut)
- sok jednog limuna
- 1 kašika pesto sosa od bosiljka
- sveži bosiljak za dekoraciju
Priprema:
Skuvajte orzo u tri puta većoj količini slane vode oko 15 minuta. Ako koristite rižu, skuvajte je po uobičajenom postupku. Pileća prsa začinite solju i biberom, pa ih ispržite na malo maslinovog ulja dok ne porumene. Povrće isecite na tanke trakice, a cherry paradajze prepolovite. U činiji pomešajte preljev od maslinovog ulja, senfa, limunovog soka, pesta i belog luka. Dodajte ohlađeni orzo, povrće i piletinu isečenu na trakice. Na kraju pospite izmrvljeni feta sir i ukrasite svežim bosiljkom. Ohladite u frižideru i poslužite.
2. Hladna salata sa testeninom i piletinom – brzo i ukusno
Sastojci:
- 250 g kratke testenine (fusili, penne)
- 300 g pilećih prsa
- 1 crvena paprika
- 1 krastavac
- 100 g maslina bez koštica
- 150 g svežeg sira (može i rikota ili feta)
- sveži peršun
Za dresing:
- 4 kašike maslinovog ulja
- 2 kašike limunovog soka
- 1 kašičica meda
- so i biber po ukusu
Priprema:
Skuvajte testeninu prema uputstvu na pakovanju, ocedite i ohladite. Pileća prsa ispecite i isecite na kockice ili trakice. Papriku i krastavac iseckajte na sitne kockice, masline prepolovite. U većoj posudi pomešajte testeninu, piletinu i povrće. Za dresing izmešajte ulje, limunov sok, med, so i biber i prelijte salatu. Na kraju umešajte sveži sir i pospite peršunom. Poslužite ohlađeno.
3. Letnja salata sa lećom i povrćem
Sastojci:
- 200 g zelene ili braon leće
- 1 paprika (najbolje crvena)
- 2 sveža paradajza
- 1 crveni luk
- sveži peršun ili celer
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika vinskog sirćeta
- so i biber
Priprema:
Skuvajte leću u slanoj vodi dok ne omekša, ali da se ne raspada (oko 15-20 minuta). Ocedite i ostavite da se ohladi. Povrće isecite na sitne kockice, a luk na tanke kolutove. Pomešajte sve sastojke, začinite uljem, sirćetom, solju i biberom. Dobro izmešajte i ostavite u frižideru pola sata pre služenja.
4. Salata sa tunjevinom i svežim povrćem
Sastojci:
- 1 konzerva tunjevine u vodi
- 1 krastavac
- 1 paprika
- 2 paradajza
- 1 glavica crnog luka
- 100 g kuvanog kukuruza
- 3 kašike maslinovog ulja
- sok od pola limuna
- so, biber
- kao prilog može pirinač, a i ne mora
Priprema:
Povrće isecite na sitne komade, dodajte tunjevinu i kukuruz. Začinite uljem, limunovim sokom, solju i biberom. Promešajte i poslužite ohlađeno.
5. Salata sa avokadom, mladim spanaćem i orasima
Sastojci:
- 1 zreo avokado
- 150 g mladog spanaća
- 50 g oraha (naseckanih)
- 100 g feta sira
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika balzamiko sirćeta
- so, biber
Priprema:
Avokado isecite na kockice, spanać operite i osušite. Pomešajte sa orasima i feta sirom. Začinite uljem, balzamikom, solju i biberom. Poslužite odmah.
6. Grčka salata kao lagani obrok
Sastojci:
- 3 paradajza
- 1 krastavac
- 1 crvena paprika
- 1 crveni luk
- 150 g feta sira
- masline po želji
- maslinovo ulje
- origano
- so, biber
Priprema:
Povrće isecite na veće komade, pomešajte u činiji. Dodajte masline i feta sir isečen na kockice. Začinite maslinovim uljem, pospite origanom, solju i biberom. Ohladite i poslužite.
7. Salata sa kinoom, paprikom i kukuruzom
Sastojci:
- 150 g kinoe
- 1 paprika
- 1 šaka kuvanog kukuruza
- 1 zelena salata (rukola ili mešavina)
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika limunovog soka
- so i biber
Priprema:
Skuvajte kinou po uputstvu, ocedite i ostavite da se ohladi. Papriku isecite na kockice. Pomešajte kinoju, papriku, kukuruz i zelenu salatu. Začinite uljem, limunom, solju i biberom. Poslužite ohlađeno.