Zbog široke primene u kulinarstvu, odličnog ukusa, niske kalorijske vrednosti i povoljnog uticaja na zdravlje, tikvice su s vremenom postale omiljeno jelo mnogih. One su pravi izbor kad su našem telu potrebni vitamini i izvor energije. Ovo sočno i lagano povrće idealno je za ishranu tokom proleća i leta jer sadrži visok procenat vode - 93 odsto, a popularno je jer ne goji (100 grama tikvica ima samo 11 kalorija).
Kupovina i čuvanje
Iako ih ima tokom cele godine, najbolje su u sezoni - od maja do avgusta. Prilikom kupovine izaberite one sa sjajnom i neoštećenom korom. Kora ne sme da bude pretvrda jer je u tom slučaju reč o prezrelom povrću, koje ima tvrde semenke i vlaknasti središnji deo. S tikvicama postupajte pažljivo jer i najmanje oštećenje može da prouzrokuje kvarenje povrća. Čuvajte ih u frižideru, neoprane u plastičnoj kesi, do sedam dana.
Podstiču rad creva i smiruju živce
Tikvice sadrže mnogo vitamina i minerala, posebno vitamina C, kalijuma, kalcijuma, fosfora i selena, dok kora sadrži velike količine magnezijuma i karotenoida. Osim toga, aktiviraju metabolizam ćelija, snabdevaju nas dragocenim hranljivim materijama i čine nas vitkim. Sadrže i gorke materije koje podstiču rad creva, jačaju jetru i podstiču detoksikaciju. Tikvice poboljšavaju rad mozga i koncentraciju, smiruju živce i jačaju ih. Jačaju i mišiće i srce, a mogu pobediti i zatvor. Izbacuju vodu i štetne materije iz tela i poboljšavaju varenje belančevina. Zato je važno da ih jedete što češće.
Za zdrave oči
Tikvice su posebno blagotvorne za prostatu, a magnezijum i kalijum prisutni u njima smanjuju visok pritisak. Fitonutrijenti u soku tikvica imaju antikancerogena svojstva, a povoljno utiču i na tegobe kod nekih bolesti oka kao što je katarakta.
Ko treba da ih izbegava
Uprkos visokim hranljivim vrednostima, tikvice spadaju u grupu namirnica sa oksalatima, solima oksalne kiseline, koji mogu da izazovu zdravstvene probleme kod ljudi sa oslabljenim bubrezima i bešikom. Njima se preporučuje da ih izbegavaju.