O kupusu i njegovim lekovitim svojstvima odavno se zna, bez obzira na to da li je u pitanju svež ili kiseli. Ovom prilikom pričamo o blagodetima ovog drugog.

Iako je kupus sam po sebi zdrav, kiseljenjem se njegove nutritivne vrednosti dodatno pojačavaju. Zato je postao neizostavna namirnica u svim kuhinjama sveta. Osim toga, on obiluje vitaminom C, pa je jasno zašto je tako popularan tokom zimskih meseci.

Kiseljenje daje ovom povrću probiotička svojstva. U procesu fermentacije učestvuje mnogo zdravih bakterija koje povoljno utiču na probavu, što ima pozitivno dejstvo na ljudski organizam. Upravo zbog toga se kiseli kupus naročito preporučuje nakon uzimanja antibiotika kako bi se obnovila crevna flora.

stock-photo-traditional-german-sauerkraut-with-spices-on-a-old-rustic-wooden-table-2571725167.jpg
Foto: Igor Normann/Shutterstock

Deluje preventivno na pojavu raka

Sigurno već znate da su brokoli, kupus i karfiol odlični za prevenciju raka. Međutim, jedna studija iz Finske pokazala je da kiseli kupus bolje štiti organizam od raka nego što to radi svež zato što se tokom procesa kiseljenja stvaraju materije koje imaju antikancerogeno dejstvo.

Jača kosti

Visok sadržaj minerala u kiselom kupusu čine ga odličnim za jačanje kostiju i prevenciju osteoporoze. Pored toga, on sadrži i dosta vitamina K, koji je veoma značajan za zdravlje kostiju jer proizvodi proteine koji regulišu njihovu mineralizaciju.

Za zdravo srce

Visok sadržaj vlakana u kiselom kupusu čine ga odličnom namirnicom za pravilnu i zdravu probavu, ali i zdravlje srca i mozga. Vlakna pomažu u regulisanju lošeg holesterola, čime se smanjuje rizik od arteroskleroze, srčanog i moždanog udara.

shutterstock-2262473937.jpg
Foto: Shutterstock

Organizam čini otpornijim na stres

Kiseli kupus aktivira razmenu materija u mozgu i živcima, podstiče razmenu gvožđa u krvi, pomaže stvaranju crvenih krvnih zrnaca, stimuliše rad ćelija i podmlađuje organizam.

Reguliše holesterol

Ova namirnica reguliše i smanjuje količinu masnoće i holesterola u krvi, a isto tako i podstiče metabolizam masnih ćelija

Ima protivupalna svojstva

Rasol se pokazao kao odličan prirodni lek, samo s njim ne treba preterivati jer sadrži dosta soli.