Lubenicu možete jesti ceo dan, i to u različitim varijantama i receptima, koje možda do sada niste smeli da napravite. Spojte naizled nespojivo voće i povrće i uživajte u jednistvenom ukusu, kome upravo ova rumena voćka daje neodoljiv šmek. Evo na koje sve načine možete jesti lubenicu.
![](/slika-240x383/koktel-od-lubenice-1374489654-8386.jpg)
1. Koktel od lubenice
Kad pomislite na lubenicu setite se leta, tako da ledeni koktel napravljen od nje može biti idealan za osveženje tokom dana ali i dobrodošao da začini vrele letnje noći gde god da ih provodite. Stavite jednu šolju vode, jednu šolju šećera i malu gomilu bosiljka u tiganj. Zatim, sve to kuvajte dok se šećer ne rastopi, a bosiljak potom bacite. Oljuštite jednu manju lubenicu i isecite je na velike parčiće. Stavite takvu mešavinu u blender dok ne bude potpuno usitnjena i tečna. Sada iskombinujte dobijeni sok sa hladnim sirupom od bosiljka, koji ste prethodno napravili, i dodajte pola šolje džina. Ovaj osvežavajući specijalitet poslužite u časi sa ledom.
2. Lubenica u salati
U velikoj posudi pomešajte tri šolje lubenice, dva velika zrela paradajza, jedan srednji krastavac, koji ćete prethodno oljuštiti i seckati. Potom ovoj miksu dodajtu jedan sitno seckan crveni luk , trećinu šoljice sa maslinama, trećinu izmrvljene fete, malo seckanog peršuna i nane. Sve to začinite sa maslinovim uljem i crvenim vinom, posolite, po želji zabiberite i uživajte u zalogajima.
![](/slika-400x262/supa-od-lubenice-1374333725-8208.jpg)
3. Supa od lubenice
Oljuštite jednu manju lubenicu i isecite je na velike komade. Tako isečenu stavite je u seckalicu i dodajte dva zrela seckana paradajza, jedan usitnjen beli luk, dve kašike prirodno ceđenog soka od limuna. Na kraju dobijenu mućkalicu posolite i ubacite nekoliko kocki leda, ukoliko vam blender zakoči. Zatim, sve to ohladite u frižideru i ukrasite svoju supu od lubenice sa svežim bosiljkom i malo maslinovog ulja.
4. Hrskav i lubeničast psecijalitet - granita
Isecite jedan kilogram lubenice na male komade i odstranite koru. Nakon toga ih zamrznite i stavite u blender, gde ćete sipati i dve kašike šećera i sveže ceđenog limuna. Mešajte dok ne dođe u tečno stanje. Zatim, sipajte smesu u stakleni ili keramički tiganj i zamrznite je na dva sata. Obavezno razbijajte ledene kristale sa viljuškom na svakih 30 minuta. Dobićete hrskav i sočan specijalitet, koji ćete u slast pojesti.