Novu godinu započnite pozitivnim odlukama

Stručnjaci upozoravaju na najveće faktore rizika: Rak se može izbeći!

Nedavno istraživanje, obavljeno u Velikoj Britaniji, pokazalo je da je najveći faktor rizika, koji je moguće izbeći, pušenje, a da je odmah iza njega nezdrava ishrana
Fitnes & Nutricija
07:26h Autor:
Stručnjaci upozoravaju na najveće faktore rizika: Rak se može izbeći!
Foto: Shutterstock

Četiri od 10 kancera, a mozda i više, mogli bi biti izbegnuti kada bi ljudi vodili zdraviji život i bili fizički aktivniji, tvrde britanski stručnjaci.

Nedavno istraživanje, obavljeno u Velikoj Britaniji, pokazalo je da je najveći faktor rizika, koji je moguće izbeći, pušenje, a da je odmah iza njega nezdrava ishrana.

Džek (15) izumeo jeftin metod ranog otkrivanja raka! OVDE saznajte više!

Imajući u vidu ove činjenice, stručnjaci pozivaju ljude da novu godinu započnu pozitivnim odlukama, tako što će ostaviti pušenje, smanjiti alkohol i redovno vežbati.

Rezultati istraživanja su otkrili da je u periodu od 2007. do 2011. u Velikoj Britaniji zabeleženo više od 300.000 slučajeva raka izazvanih pušenjem, 145.000 nezdravim načinom ishrane, 88.000 gojaznošću, a 62.200 alkoholom.

OVDE pročitajte potresnu priču oca koji boluje od raka - evo šta je shvatio!

Stručnjaci su, takođe, upozorili i na sunce i fizičiku neaktivnost kao značajnim faktorima rizika.

"Nema sumnje da način života može da ima veliki uticaj na rizik od raka. Sva istraživanja u svetu upućuju na isti zaključak", izjavio je za BBC prof Maks Parkin iz dobrotvorne organizacije Cancer Research UK koja je sprovela pomenutu anketu.

Od skromnog voća i povrća napravite superlek! OVDE saznajte kako!

"Naravno da će u doba praznika svako sebi priuštiti neki zalogaj više. Mi ne želimo da zabranimo kolače i vino, ali je ovo dobar trenutak da se razmisli o preuzimanju nekih zdravih navika u 2015", rekao je on.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs