Obratite pažnju

Izbegavajte ih ako hoćete da smršate: Nar, mandarine i smokve su među voćem sa najviše šećera!

Na unos voća s visokim procentom šećera kao što su mandarine, smokve ili banane naročito treba da pripaze dijabetičari, kao i svi oni koji pokušavaju da smršaju
Nutricija
16:26h Autor:
Foto: Shutterstok

Iako je voćni šećer bolji od prerađenog, treba pripaziti na njegov unos naročito ako imate problema s dijebetesom ili pokušavate da smršate. Unos tolike količine šećera brzo podiže nivo šećera u krvi čime se podiže energija, ali ona jednako brzo i pada zbog čega se javlja umor.

 

Mandarine

 

Mandarine se u ubrajaju u voće s najvećim procentom šećera i 85 grama u proseku sadrže oko devet grama šećera. Procenjuje se da ista količina ima oko 45 kalorija.

 

 

Mango

 

Omiljeno tropsko voće koje je odličan dodatak smutiju ili jogurtu sadrži 12,7 grama šećera. Ono obiluje kalorijama i procenjuje se da 85 grama manga ima 60 kalorija.

 

Grožđe

 

Grožđe ima skoro 4,8 grama šećera više nego mandarine. Porcija od 85 grama grožđa sadrži oko 13,8 grama šećera i 57 kalorija.

 

Smokve

 

One sadrže istu količinu šećera kao i grožđe, ali imaju pet kalorija više. Oko 85 grama smokava sadrži 13,8 grama šećera i 62 kalorije.

 

Zašto je dobro jesti suve smokve saznajte OVDE.

 

Nar

 

Nar obiluje kalorijama i šećerom. Porcija od 85 grama sadrži oko 11,6 grama šećera i 70 kalorija, zato treba da pripazite na unos.

 

Za šta je dobar sok od nara pročitajte OVDE.

 

Banane

 

Voće koje pomaže kod zatvora obiluje šećerom, pa tako porcija od 85 grama sadrži 10,1 grama šećera. Takođe, banane su visokokalorične i u proseku imaju oko 76 kalorija.

 

Kako da čuvate banane saznajte OVDE.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...