Pečeni krompir, ali ne oni pečeni u ulju kao što je pomfrit, vrlo su ukusni, ali i korisni za zdravlje. Važno je samo da znate kako bi trebalo da ih pripremite.
Bogati su kalijumom
Pečeni krompir je na vrhu liste namirnica koje su najbogatije kalijumom, a on je jako važan jer neutrališe štetan uticaj viška natrijuma i drži krvni pritisak pod kontrolom.
Sa korom su sjajan izvor dijetalnih vlakana
Jedan pečeni krompir pokriva 12 posto potreba odrasle žene za vlaknima i osam posto odraslog muškarca. Vlakna su važna za probavu i efikasnu apsorpciju hranjivih materija, a pečeni krompir sadrži i rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna. Rastvorljiva vlakna kontrolišu holesterol, a nerastvorljiva olakšavaju da loše materije izađu iz našeg organizma. Ali, da biste iz ove namirnice dobili najviše zdravih materija, neophodno je da vam krompir "ne pliva" u puteru i siru.
Imaju jako malo kalorija
Krompir je neretko nepravedno optužen da je kalorična hrana, ali istina je da jedan srednje veliki pečeni krompir sadrži samo oko 170 kalorija. Međutim, ono što je najkaloričnije su slanina, sir, puter i pavlaka uz koje se pečeni krompir često jede. Umesto toga, probajte sos od paradajza ili brokolija.