Nagla promena režima ishrane može biti šok za organizam, ali i težak zadatak. Nije lako smanjiti dnevni unos kalorija za hiljadu ili izbaciti iz jelovnika ugljene hidrate. Zato je neophodno, uz adekvatnu dijetu, uneti u život nekoliko jednostavnih promena, koje će nam pomoći da odolimo svakodnevnim izazovima i izgubimo višak kilograma, prenosi Lisa.rs.
Najbolje od svega je što ćete se na ove promene lako navići, pa će one postati vaš način života, a podrazumevaju jednostavne radnje. One se ne sastoje od restrikcija, već je neophodno dodati određene namirnice i promeniti način na koji sada doživljavate hranu.
OVDE saznajte kako vam pravilan raspored obroka pomaže da izgubite kilograme.
Stručnjaci preporučuju da izaberete dva od njihovih pet saveta i verno se pridržavate uputstava kako biste lakše izgubili kilograme.
1. Koštunjavo voće
20 minuta pre obroka, pojedite šaku sirovog koštunjavog voća ili semenki.
Telu je potrebno dvadeset minuta da pošalje mozgu informaciju da je su u telo unete hranljive materije. Tek nakon toga prestaje osećaj gladi. Uz to, koštunjavo voće sadrži proteine i tzv. dobre masti.
2. Polovina grejpfruta
Pre svakog obroka, možete pojesti i pola grejpfruta.
Uvođenje grejpfruta u ishranu može dovesti do većeg i zdravog gubitka kilograma za kratak vremenski period. Možete i iscediti ovo citrusno voće i, pred svaki obrok, popiti oko 200 mililitara svežeg soka.
3. Večera uz film
Nije dobra ideja jesti dok gledate televizor.
Obedovanje dok vam nešto odvlači pažnju može uticati na to da unesete i do 40 procenata više kalorija nego obično. Zato odložite novine i isključite televizor i zaista uživajte u hrani.
4. Začinjena hrana
Začini, smatraju stručnjaci, smanjuju glad.
Rezultati istraživanja koje je sproveo "Britanski časopis za ishranu" pokazali su da začin, kao bogat dodatak jelu, može uticati na osećaj gladi i da je znatno smanji. Naime, određene materije koje se nalaze u nekim vrstama začina podstiču oslobađanje endorfina. Takav je, recimo, čili - on sadrži kapsaicin, koji podiže nivo endorfina.
5. Uživanje u hrani
Jedite desert 10 minuta.
Odvojite jedan minut za mirisanje obroka, posmatranje i razmišljanje o njemu. Potom uzmite jedan manji zalogaj, žvaćite polako, koncentrišite se na teksturu poslastice, a tek potom progutajte. Naučnici s Univerziteta Istočne Karoline utvrdili su da ljudi ne uživaju u hrani koliko bi trebalo i da manji zalogaji povećavaju zadovoljstvo koje obrok donosi, a samim tim dovode do smanjenja kilograma.
I raspored hrane u frižideru utiče na gojenje, a više o tome pročitajte OVDE.