SAZNAJTE VIŠE

ŠTITE OD BOLESTI, ČISTE ORGANIZAM OD TOKSINA: Ovo su namirnice koje su najukusnije i najzdravije po nas u septembru

Septembar je taj mesec kad nam se nudi najbolji iz oba sveta, i leta i jeseni. Ogromno šarenilo je u ponudi voća i povrća. Zapravo, promena u prirodi je toliko opipljiva da tradicionalna kineska medicina u ovo doba govori o petom godišnjem dobu, takozvanom kasnom letu, koje je povezano s elementom zemlje.

Fitnes & Nutricija
Autor:
ŠTITE OD BOLESTI, ČISTE ORGANIZAM OD TOKSINA: Ovo su namirnice koje su najukusnije i najzdravije po nas u septembru
Foto: Shutterstock

U tom, takozvanom “petom godišnjem dobu”, naše telo i dalje ceni sveže i lagane obroke. Mnogi ljudi čiste organizam od opuštenosti godišnjeg odmora. Zato vam preporučujemo najbolje vrste voća i povrća u kojima možete uživati celog septembra.

Smokve
foto: Profimedia

U letnjim šetnjama užitak je brati smokve direktno sa stabla i kušati ih u hladu. No, osim što su divne za osjetila, još su bolje za vaš organizam. Sadrže prirodne šećere koji vam daju energiju, vlakna važna za probavu i minerale poput kalcijuma, kalijuma i magnezijuma za zdravlje kostiju.

Nakon vrućeg leta dolazi najbolja nagrada: sočno i slatko grožđe puno vrednih nutrijenata. Pored prirodnih šećera, tu su vlakna i vitamin C. Međutim, ono po čemu se grožđe najviše ističe nesumnjivo su antioksidansi. Resveratrol je najpoznatiji, a njegova sposobnost neutralizacije slobodnih radikala povezana je s većom kardiovaskularnom i antikancerogenom zaštitom. Ako ih jedete sa kožicom, možete bolje iskoristiti antioksidanse i dobiti više vlakana, što ublažava zatvor i potiče čišćenje organizma od toksina.

Grožđe
foto: Shutterstock

Kruška se preporučuje posebno onima koji pate od hipertenzije jer je bogata kalijumom i velikom količinom vode, pa deluje kao diuretik. Prisutnost vlakana i flavonoida veća je u kori kruške nego u njenom mesu. Ako odaberete organski uzgojene kruške, možete ih jesti s korom bez opasnosti od unosa pesticida.

U kasno leto počinje sezona jabuka. Iako tokom godine na pijacama i u prodavnicama možemo pronaći puno sorti, one sada počinju prirodno sazrevati i imaju bolji ukus. Jabuka, koju svi dobro podnose, lagana je i bogata vitaminom C: komadić od 150 grama osigurava 30 posto dnevne potrebe i samo 75 kalorija.

kruške
foto: Shutterstock

Njene kiseline i soli potiču probavne izlučevine i deluju antiseptički, bude apetit, poboljšavaju probavu i pomažu u održavanju oralne higijene. Takođe, ima vrlo vredno vlakno: pektin. Ne samo da pogoduje crevnom tranzitu i štiti bakterijsku floru već pomaže i u smanjenju količine holesterola.

Breskve su lagani laksativ i diuretik, osiguravaju tri vitamina koji pridonose odgađanju starenja: jedna breskva od oko 200 grama osigurava 33 odsto dnevne potrebe vitamina C, 15 odsto vitamina A i 10 odsto vitamina E.

breskve
foto: Shutterstock

Ispratite leto šetnjama po selu, a usput berite borovnice. Slatkoća njihovih šećera prožima se s blago kiselkastim ukusom, a u svojoj unutrašnjosti kriju vrlo vredne hranjive sastojke: vlakna, vitamine C i E, folnu kiselinu i nešto žgvožđa. Ali iznad svega, kao i druge bobice, pružaju antioksidativni učinak pomoću svojih antocijana. Antocijanini, zaslužni za ljubičastu boju kupina, štite zdravlje kardiovaskularnog sastava i jačaju imunološki sustav.

Borovnice
foto: Shutterstock

Zbog svog bogatstva gvožđem, folnom kiselinom i vitaminom C posebno je korisna anemičarima. Osim toga, bogata je kalijumom. Nedavne studije identifikovale su do 13 različitih polifenolnih antioksidansa u blitvi, koji su povezani s poboljšanim zdravljem kardiovaskularnog sastava i regulacijom šećera u krvi.

Odlaskom leta vraćaj se kupus na velika vrata. Među prvima stiže onaj koji se može jesti sirov u jesenskim i zimskim salatama i koji se može kiseliti, čime dobijamo savršen probiotik koji jača crevnu floru.

Kupus
foto: Shutterstock

Ovo povrće bogato je vitaminima C i E, ali pruža i dobru dozu vitamina grupe B, posebno folne kiseline. Takođe osigurava kalcijum u obliku koji telo lako apsorbira.

Ne samo da su lagane i bogate mineralima i vitaminima skupine B, pečurke pružaju i solidne doze selena i vitamina D. Selen i drugi antioksidansi štite telo od propadanja stanica.

praziluk
foto: Shuterstock

Leti je praziluk tanji, a kako se bliži jesen, sve je deblji, a ukus mu je intenzivniji, pa je idealna namirnica za ovo doba. Poput belog i crnog luka, svojih bliskih rođaka, obiluje spajanjima sumpora koji jačaju imunitet i poboljšavaju cirkulaciju.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs