Žumanca su dugo bila “na optuženičkoj klupi” zbog holesterola, ali naučnici sada stavljaju fokus na holin, hranljivu materiju koja štiti jetru i može da pomogne u prevenciji Alchajmerove bolesti.
Ukoliko jedete jaje svakog dana, ovo su zdravstvene prednosti koje možete da očekujete.
Gubitak masnih naslaga
Ukoliko želite da smršate, jaje za doručak je dobar izbor, posebno uz salatu od svežeg povrća. To je dokazalo i istraživanje objavljeno u časopisu “International journal of obesity”. Tokom dva meseca jedna grupa ljudi jela je dva jajeta za doručak, a druga pecivo koje je sadržalo istu količinu kalorija.
Ljudi koji su jeli jaja lakše su gubili masne naslage i brže dolazili do vitkijeg struka.
Smanjenje nivoa upale
Jaja su važan izvor fosfolipida, bioaktivnih jedinjenja koja imaju pozitivno dejstvo na upale. Unos fosfolipida iz jaja i holina istraživači su doveli u vezu sa smanjenjem inflamatornih biomarkera.
Smanjenje upale utiče na smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti, ali i na poboljšanje organizma da razgrađuje masti.
Smanjenje rizika od srčanih oboljenja
Jedan od načina da podignete nivo takozvanog dobrog holesterola je da jaje bude sastavni deo vaše ishrane. Osobe koje imaju viši nivo dobrog holesterola imaju manji rizik od srčanih oboljenja i moždanog udara.
Izgradnja mišića
Kad vežbate, vašem telu su potrebni proteini koji će ishraniti mišićno tkivo posle izlaganja naporima. Jaja su odlična užina ili obrok posle treninga.
Jačanje imuniteta
Jedno veliko jaje sadrži četvrtinu dnevnih potreba za selenom, mineralom koji pomaže našem imunitettu i reguliše hormone štitne žlezde.
Ako vaš doručak uključuje jedno jaje - na dobrom ste putu.